Odabir klavijatura

18.12.2014. 2:07:00

Odabir klavijatura može biti težak, pogotovo ako ste tek početnik i ne znate želite li električne ili digitalne klavijature. Na tržištu postoje mnogi proizvođači koji nude različite klavijature za različite stilove glazbe. Kupnja klavijatura je velika investicija, te morate dobro razmisliti hoćete li se time baviti u budućnosti.

image

Glazbene klavijature mogu stvoriti zvukove drugih glazbenih instrumenata, kao i zvukove koje do sada niste čuli. Tipke obavezno isprobajte prije kupnje. Svaki klavirima drugačiji zvuk, dobro poslušajte nekoliko njih, pa tek onda odaberite onaj koji vam najbolje odgovara.

Za početnike je najbolji izbor digitalni klavir koji ima mogućnost podešavanja tipki. Tvrđe tipke su za profesionalce, te kod neiskusnih glazbenika mogu izazvati poteškoće. Profesionalni glazbenici žele višu kvalitetu klavijatura, a to postižemo s tvrđim tipkama na kojima je teže svirati nego na mekšima.

Klavijature su prijenosne, tako da ih možete nositi sa sobom. Postoji nekoliko vrsta električnih klavijatura, a najpopularniji proizvođači su Casio i Yamaha. Električne klavijature imaju 66 ili 88 tipki. Električne klavijature imaju isti zvuk bez obzira koji pritisak koristimo. Dok kod profesionalnih klavijatura to nije tako, tamo jači pritisak stvara jači zvuk, a slabiji pritisak mekši. Dobro svojstvo električnih klavijatura je priključak za slušalice.

Digitalne klavijature se ne mogu ugoditi i do dva puta su jeftinije od profesionalnih. Njihov nedostatak je taj da je sviranje na njima neusporedivo sa sviranjem na klasičnim klavijaturama.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe