Odabir monitora

18.12.2014. 12:55:00

Kod kupovine računala pred dvojbom ste izabrati prijenosno, stolno ili all-in-one računalo. Obično su stolna računala mnogo jeftinija, ali pri kupovini takvog računala morate uzeti u obzir i troškove kupovine sve ostale opreme koja će vam trebati – miš, tipkovnica, zvučnici i monitor.

image

Za očekivati je da ćete većinu ukupnog troška za kupovinu dodatne opreme potrošiti upravo na monitor. Iako su danas monitori cjenovno pristupačni, za zaista kvalitetan monitor morat ćete izdvojiti i nekoliko tisuća kuna. LCD ili LED monitori često su dostupni na akcijama raznih trgovina i proizvođača pa se ponekad nađu i po cijeni od petstotinjak kuna. Naravno, preporučena cijena monitora ovisi prvenstveno o njegovoj veličini i kvaliteti.

Monitori imaju uglavnom takve tehničke karakteristike sa kojima će vam odmah, nakon što ih usporedite i proučite, biti jasno vrijedi li određeni model tih novaca.

I LCD i LED monitori imaju iste specifikacije pa se kod odabira možete voditi karakteristikama poput vremena odaziva, rezolucije, dodatnih ulaza ili izlaza. Vrijeme odaziva izražava se u milisekundama (ms) i označava vrijeme potrebno pikselu da promjeni boju. Vrijeme odaziva manje od 6ms uglavnom ne čini nikakvu razliku ljudskom oku pa se kod odabira nemojte voditi isključivo tim podatkom. Radije pripazite na broj konektora, maksimalnu rezoluciju monitora i garanciju.

I kontrast je važna karakteristika posebno ako monitor planirate koristiti u kombinaciji sa drugim zaslonom – onda neka imaju slične ili iste omjere kontrasta. Poželjno bi bilo izabrati model monitora koji ima USB i HDMI ulaze. Što se tiče jamstva, uvijek je dobro izabrati monitor koji ima dodatno jamstvo u obliku zero dead pixell garancije – koja će vam omogućiti zamjenu monitora na pojavu samo jednog mrtvog piksela.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe