Osigurajte se s kvalitetnom opremom za penjanje

18.12.2014. 14:16:00

Penjanje je adrenalinski sport koji zahtjeva visoki stupanj sigurnosti. Da biste propisno bili zaštićeni morate se opskrbiti obaveznom penjačkom opremom poput tenisica za penjanje, užadi i kolotura. Imate li vlastitu penjačku opremu? Ako se tek spremate u kupovinu, pravo je vrijeme da vas upozorimo na nekoliko stvari na koje morate paziti prilikom odabira penjačke opreme.

image

Oprema za penjanje je u proteklih nekoliko godina daleko dogurala po pitanju kvalitete i zajamčene sigurnosti. Penjačke cipele ili penjačice razlikuju se prvenstveno po vrsti penjanja kojem su namijenjene – neke su namijenjene kombinaciji trekkinga i penjanja, a neke su isključivo lagane, penjačke tenisice. Razlikuju se uglavnom po obliku, težini i načinu zavezivanja. Ako ste početnik u penjanju, onda neka takva bude i vaša penjačka oprema.

Kupite cipele u kojima će vam, prvenstveno, biti udobno i obavezno pripazite na odabir prave veličine. Ako ste početnik, izaberite penjačke tenisice koje će vam biti priljubljene uz stopalo i koje će biti dovoljno čvrste oko noge. Obuću za penjanje uvijek isprobavajte na bosim nogama i računjate na to da će se, nakon prvih nekoliko upotrebi, malo i raširiti.

Osim cipela za penjanje, penjačka oprema uključuje i odabir odgovarajućeg penjačkog pojasa koji može biti jednodijelni ili dvodijelni. Pripazite da pojas ima omče za noge odgovarajuće veličine. Dobro bi bilo kada biste izabrali pojas kojem se veličina može podešavati jer je za pojas najvažnije da vam bude udoban, to jest, da vam odgovara veličinom. Ako se odlučite za jednodijelni penjački pojas on, zbog sigurnosnih razloga, mora obavezno imati i kružni remen koji povezuje gornji i donji dio pojasa.

Ako kupujete penjačku opremu za dijete, jako pažljivo izaberite prikladnu veličinu. Za djecu se inače preporuča dvodijelni penjački pojas.

Svaki penjač pridodaje veliku važnost sigurnosti opreme koju koristi, a još jedan važan dio penjačke opreme jest i kolotura. Kolotura omogućava penjaču sigurno i brzo spuštanje sa stijene, a sastoji se od dviju pomičnih ili nepomičnih stranica između kojih dolazi uže. Kod kupovine pripazite na dozvoljenu maksimalnu debljinu užeta, a u obzir uzmite i nosivost koloture.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe