Osigurajte sigurnost vaših podataka s dobrim tvrdim diskom

18.12.2014. 2:22:00

Cijena koju tvrdi disk ima na tržištu, odnosno u trgovinama, je u velikoj mjeri ovisna o njegovoj veličini. Zato prije kupovine uvijek razmišljajte o tome koliko veliki tvrdi disk vam je potreban i koliku količinu i kakve podatke ćete pohraniti na njemu. Ako nemate puno podataka na računalu, onda će vam manji tvrdi disk biti zadovoljavajući, a za one koji žele pohraniti veliku količinu raznih podataka, slika, filmova, itd... najmanji tvrdi disk koji dolazi u obzir je veličine 1TB. Na takav ili veći tvrdi disk ćete vjerojatno moći spremiti sve vaše podatke i barem nekoliko godina nećete imati problema s pretrpanosti tvrdog diska.

image

Posebna verzija tvrdog diska je vanjski tvrdi disk. Vanjski tvrdi disk može biti goleme veličine i tvrdi diskovi veličine 1 TB nisu rijetki kod vanjskih tvrdih diskova. Takav disk je idealno mjesto pohrane podataka za sve one koji si ne mogu priuštiti da izgube podatke pohranjene na računalo.

Vanjski tvrdi disk je izvrstan alat za spremanje kopija dokumenata i drugih podataka na sigurno. Tako možete zaštititi svoje podatke u slučaju krađe jer kad se računalo ukrade i dalje vam ostaje vanjski tvrdi disk. Ako imate 1 TB tvrdi disk, onda bi i vanjski trebao biti barem te veličine, tako da možete sigurno pohraniti sve podatke koji su pohranjeni na vašem računalu.

Prilikom kupnje tvrdog diska postoje i druge osobine koje mogu utjecati na odluku o tome koji je najprikladniji za nas. Neki vanjski tvrdi diskovi ne zahtijevaju dodatno napajanje, dok drugi za rad moraju biti priključeni na struju.

Ako vaš posao zahtijeva da koristite vanjski tvrdi disk na otvorenom, ili na takvim mjestima gdje nema utičnice za struju, onda je bolje izabrati onaj vanjski tvrdi disk koji radi bez dodatnog napajanja. Iako će takav vanjski tvrdi disk vjerojatno biti malo skuplji, sa njim ćete moći raditi puno lakše.

Za vanjski tvrdi disk je važno i to da je s računalom povezan putem napredne veze, koja omogućava veće brzine prijenosa podataka. USB 2.0 priključak je danas standard u povezivanju sa računalom i vanjski tvrdi disk mora imati barem takvu vezu, a još je i bolje ako odaberete vanjski tvrdi disk, koji će omogućiti USB 3.0 vezu jer će tada prijenos podataka između računala i tvrdog diska biti 3x brži.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe