Pravi izbor vina

18.12.2014. 3:22:00

Vino je jedan od najvažnijih opojnih pića u svijetu, koliko je dobro za zdravlje, naravno u malim količinama, tako i podiže raspoloženje. Vina, uključujući crveno i bijelo, smatraju se plemenitim napitkom, koji je usko povezan sa dobrom hranom.

image

Vina dijelimo u četiri glavne skupine: suha, polusuha, slatka i poluslatka. A budući da vino konzumiramo obično sa hranom, tu su i neke smjernice koje vino odabrati uz koje jelo. Bijela vina se poslužuju najčešće pri temperaturi od 10-12 Celzijevih stupnjeva, jer pri toj temperaturi miris i okus vina najbolje dolaze do izražaja. Bijelo vino je po prirodi drugačije od crvenog i najbolje se ukapa s laganijom hranom, poput ribe, sireva, bijelog mesa, ali to ne znači nužno da se uz tu hranu ne uklapa crveno vino. Moramo uzeti u obzir umak, jer on može uvelike promijeniti okus hrane. Kiseli umaci se dobro ukapaju s vinima više kiselosti. Slatka vina se slažu sa desertima, a kao aperitiv poslužite šampanjac ili pjenušac. Snažnija vina dobro se slažu s crvenim mesom ili divljači.

Crveno vino u malim količinama smanjuje mogućnost pojave srčanih napada, a nedavno je dokazano da isti učinak imaju i bijela vina. Još jedna značajka koja ide u prilog bijelom vinu je ta da je vjerojatnost da vas od njega zaboli glava vrlo mala, naravno, ako je vino kvalitetno. Vina u usporedbi s drugim alkoholnim pićima imaju manje kalorija, pogotovo bijelo suho vino. Zašto se preporuča popiti čašu vina dnevno? Jer čini srce zdravim i čisti krvožilni sustav, podiže imunitet, pomaže probavu, te je dobar za poboljšanje krvi. Talijani tvrde da ako žena popije jednu do dvije čaše crvenog vina puno više uživa u seksu, a isto vrijedi i za muškarce.

Kvalitetna i ukusna vina možete kupiti u cijeloj Hrvatskoj. Crvena vina se najviše proizvode u priobalju i u Posavina, a u Slavoniji bijela vina. Karakteristike vina ovise o vrsti grožđa, klimi i tlu u kojem raste loza. Vina se skladište i proizvode u vinskim podrumima koji moraju zadovoljavati određene kriterije, kao što su temperatura,vlažnost zraka, svjetlo i ventilacija.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe