Pravilni odabir usisavača

18.12.2014. 11:04:00

Svima nam je potreban usisavač kako bi umjesto nas odradio težak, ali važan zadatak. Gotovo 80 posto prljavštine u kuću unosimo sa cipela i da bi dom održali čistim moramo naći načina da se riješimo takvih i ostalih nečistoća. Cijene usisavača danas variraju od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Ako ste u dilemi koji usisavač izabrati i koje su razlike među njima, pročitajte ovdje nekoliko savjeta koji bi vam trebali pomoći u odabiru.

image

Usisavači se, po načinu, rada dijele u nekoliko skupina: usisavači na vrećice, usisavači sa spremnikom za prašinu, štapni/ručni usisavači, usisavači na vodu i robotski usisavači. U toj osnovnoj podjeli postoji još nekoliko podkategorija ovisno o broju i kvaliteti ugrađenih filtracija.

Usisavači koji koriste vrećice najuobičajeniji su model usisavača, najčešće se radi o papirnatim vrećicama, ali nisu rijetkost ni modeli koji koriste tekstilne vrećice koje se nakon usisavanja jednostavno isprazne i operu. Još jednostavniji za upotrebu od toga su modeli usisavača koji imaju spremnik za prašinu, umjesto konvencionalnih vrećica.

Ručni usisavači praktični su za usisavanje manje količine prašine, mrvica ili drugih nečistoća. Rado ih se koristi u kuhinji pa čak i u automobilima. Možete ih kupiti kao dio seta u kombinaciji sa štapnim usisavačima. Najčešće imaju ugrađenu bateriju koja im omogućava praktičan, bežičan rad.

Ako se vi ili vaši ukućani borite sa alergijama, možda biste trebali razmisliti o usisavačima na vodu. Takva vrsta usisavača prikladna je alergičarima zbog vodene filtracije koja onemogućava česticama prašine da se vrate u prostor.

Robotski usisavač će vam uštedjeti možda i najviše vremena. Rade na principu umjetne inteligencije, imaju ugrađene senzore i sami se kreću po prostoru. Noviji modeli dolaze i sa daljinskim upravljačem pa usisavač možete i sami navoditi. Kada završi sa radom, robotski usisavač se vraća u postaju (dock) na punjenje baterije. Možete ga upotrebljavati i na parketu i na pločicama, lako prelazi preko pragova ili drugih prepreka visokih do nekoliko centimetara.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe