Pravilno zbrinjavanje ozljeda

18.12.2014. 20:29:00

Razne ozlijede se mogu dogoditi vrlo brzo i nenadano, a ako nisu prevelike i ne zahtijevaju posjet liječniku, brigu o njima morate voditi sami. Pravilno zbrinjavanje je u takvim trenutcima presudno, jer i najmanje ranice mogu pokupiti infekcije i dovesti do upala. Zbrinjavanje ozljeda zahtijeva da uvijek na dohvat ruke imate otopine za dezinfekciju, te flaster ili zavoj koji će zaštiti ranu od prljavštine i bakterija.

image

Pri svakodnevnim, sportskim i raznim fizičkim aktivnostima može se dogoditi da se porežemo, ogrebemo ili na neki drugi način ozlijedimo. Kreme za njegu ozljeda kao što su razne opekline, uganuća i rane mogu imati višestruke učinke. Mogu služiti za hlađenje ili stvarati zaštitni sloj na rani koji sprječava moguće infekcije i upale. Kreme koje sadrže B pant namijenjene su za liječenje ogrebotina, masnica, razne kožne osipe i crvenila. Različite masti su pogodne za liječenje opeklina, gljivičnih infekcija, za masažu mišića i niz drugih zdravstvenih problema. Važno je da prije kupnje provjerite da li mast ili krema sadržava kakav sastojak koji bi kod vas mogao uzrokovati alergijsku reakciju, te da izaberete kremu, mast koja odgovara vašem tipu ozlijede.

Drugi bitan dio kućne prve pomoći je otopina za dezinfekciju. Ona je najkorisnija kod raznih ogrebotina koje najprije treba očistiti sa vodom, pa ih zaštiti od bakterija antiseptičnom otopinom. Otopina je jednostavno rješenje za čišćenje i dezinfekciju raznih rana, bez da pogoršava stanje. Nakon dezinfekcije prekrijte ranu flasterom ili sterilnom gazom i zavojem.

Flaster mora biti sterilan i prozračan, a pružiti zaštitu od infekcije, vrlo je važno da rana može disati. Možete birati između različitih veličina i tipova flastera što ovisi o tipu ozlijede. Izaberite one koji imaju vrlo upijajući jastučić i koji su vodootporni, inače ćete morati promijeniti flaster svaki put kada dođete u kontakt s vodom. To može biti vrlo nezgodno ako se rana nalazi na ruci. Za liječenje žuljeva postoje posebni flasteri koji imaju aluminijsku blazinicu sa efektom hlađenja.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe