Prehrana kućnih ljubimaca

18.12.2014. 5:42:00

Važan dio pravilne brige za kućne ljubimce je i odabir prave hrane. Kako bi vaši ljubimci živjeli zdravo i dugo, kvaliteta hrane je važan faktor. Kakva je kvaliteta hrane koju nudi većina trgovina i koja vrsta hrane je najprimjerenija vašem ljubimcu?

image

Mačke u svojoj prehrani trebaju životinjskih bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Hrana mora biti raznovrsna i kvalitetna kako bi mačka živjela dugo i zdravo. Neki vlasnici se radije odluče sami pripremati hranu za mačke – ako ste i vi jedini od takvih budite jako pažljivi da hrana koju dajte ljubimcu sadržava sve potrebne nutritivne vrijednosti. Ako vam je draže kupovati gotovu hranu za mačke, onda znate da postoji suha hrana u obliku keksa i briketa te hrana u konzervama. Na raspolaganju su vam i različite mačje poslastice koje možete koristiti za nagradu ili poticaj željenog ponašanja.

Slično je i sa hranom za pse. I ona mora sadržavati jednaki udio proteina, masti i bjelančevina, vitamina i minerala. Zato se potrudite izabrati kvalitetnu hranu koja će zadovoljiti svaki od tih kriterija. Veterinari preporučuju da ne navikavate ni pse ni mačke na ljudsku hranu – s jedne strane kako biste i sami mogli u miru jesti bez da vam životinja vreba tanjur, a s druge strane da zaštitite i samu životunju. To posebno vrijedi za pse koji će, s takvim navikama, u šetnjama jesti hranu ili otpatke s poda što može biti prilično opasno jer se tako mogu otrovati i razboliti.

Hranu mora biti primjerena i dobi ljubimca. Postoje različite vrste hrane za mačiće i odrase mačke odnosno za štence i odrasle pse. Različita je i prikladna količina, mlade životinje trebaju više hrane od starijih, a količina ovisi i o tome koliko često istrčavate psa i/ili koliko je aktivna vaša mačka. Kao vlasnik, odgovornost je na vama i morate paziti da su obroci redoviti i obimom prikladni vašem ljubimcu.

U našoj kategoriji Sve za životinje nać ćete raznovrsnu i raznoliku hranu podijeljenu po vrstama ljubimaca, ali osim hrane nać ćete i brojnu dodatnu i korisnu opremu poput povodaca, igračaka, grebalica, odjeće itd.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe