Pri kupnji pile sigurnost bi trebala biti na prvom mjestu

18.12.2014. 23:46:00

Postoje različiti strojevi, koji imaju različitu primjenu. Među popularnijim strojevima, koje ćemo bolje upoznati u ovom članku, su kružne, lančane i motorne pile.Motorna pila je stroj koji se koristi za profesionalne svrhe i kod kuće. Gotovo svaka motorna pila ima benzinski motor, ali postoje i električne motorne pile.

image

Za ozbiljniji rad najbolja je motorna pila sa benzinskim motorom, čega smo itekako svjesni pri kupnji takvih pila. Benzinski motor obično ima puno više snage nego električni motor. Također, trajnost benzinskih pila je mnogo veća nego električnih pila. Punjenje pile sa benzinskim motorom traje samo nekoliko sekundi, dok se električne pune i po nekoliko sati.

Lančane pile se od motornih pila ne razlikuju mnogo. Jedina karakteristika, koja je nužna da bi pila bila lančana pila, je ta da je lanac taj koji obavlja sav posao. Snaga pile i veličina oštrica, osim cijene i nekih drugih svojstva su najbitnije karakteristike koje bi trebale utjecati na vaš odabir pri kupnji. Lančane pile sa većom snagom i većim oštricama omogućit će vam upravljanje i rezanje stabala koje pile sa slabijim motorom i manjim noževima ne bi mogle.

Kružna pila je jedna sasvim druga vrsta pile. Kružna pila nije namjenjena sjeći i obaranju stabala, jer to njena konstrukcija i ne omogućava. Ova pila također ima neke vrlo bitne tehničke karakteristike koje je dobro znati prije kupnje. Snaga motora je isto jako bitna, ali obratite pozornost i na brzinu vrtnje, dubinu rezanja i njenu težinu.

Bez obzira kakvu vrstu pila trebate i za što ćete je upotrebljavati, sigurnost mora biti na prvom mjestu, kako za onoga tko se s njom služi, tako i za onoga tko stoji u neposrednoj blizini. Određena stručnost i što veće iskustvo bitni su za sigurnost, ali također i kupnja prikladne zaštitne odjeće.

Prilikom rukovanja sa pilom, obavezno budite sigurni da su svi prisutni oko vas na dovoljno sigurnoj udaljenosti. I ne zaboravite da ne ugrožavate ostale oko sobe samo direktno sa svojim strojem, nego i indirektno, prvenstveno prilikom obaranja stabala kada mogu nastradati oni koji se od vas nalaze na udaljenosti i većoj od deset metara.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe