Prilikom zamjene električnih instalacija, napravite si zalihu elektro materijala

6.5.2017. 10:59:04

Stare i istrošene električne instalacije mogu biti i opasne. Najčešće su baš stare i istrošene električne instalacije uzrok požara i upravo zbog toga je nužno, da im pravovremeno zamijenimo i redovno uzdržavamo.

Elektro materijal, koji ćete trebati prilikom zamjene električnih instalacija, možete sami nabaviti ili će ga nabaviti oni, koji će vam zamijeniti instalacije. Ako ste dio tih, što radije kupujete sami a majstorima prepuštate samo rad, te ako želite znati sve troškove, onda ćete sami kupovati elektro materijal.

Osim svih kablova, koji su za taj posao potrebni, najčešći materijal koji ćete kupovati nalazi se na kraju kabla. Utičnica, tj. električni priključak i sklopka su ta dva elementa, što pripadaju elektro materijalima te ćete ih trebati kod svake obnove elektro instalacija.

Uglavnom je potrebna najmanje jedna utičnica, tj. priključak i barem jedna sklopka u svakom prostoru, a vjerojatno će biti više tih sklopki i utičnica. Da prilikom kupovine znate točan broj, najbolje je potražiti te prebrojati sve sklopke i utičnice u vašem domu. Prilikom kupovine, radije kupite jednu ili dvije sklopke i utičnice više, jer se lagano može jedna od njih oštetiti prilikom zamjene. U primjeru, da do oštećenja nije došlo, možete popuniti vaše zalihe, te čim opazite da stara utičnica ili sklopka ne radi, jednostavno ih zamijeniti.

Elektro materijali se razvijaju, te se može dogoditi da takve utičnice ili sklopke, koje ste vi izabrali, više se ne proizvode. U toj primjeru, nemate izbora nego kupiti drugi element, koji možda estetski iskače i može smetati, osobito ako se utičnica ili sklopka nalaze na vidljivom mjestu.

Ako ste prilikom zamjene kupili koji element viška, ne morate se brinuti. Utičnice i sklopke nisu takva oprema, da bi se često kvarila, no unatoč tome se može dogoditi, da se kroz godine kakva sklopka ili utičnica pokvari, vjerojatno našom krivicom, tj. ne pažnjom. Upravo zbog toga je dobro da imate na zalihi, par komada viška. Tako možemo jednostavno namjestiti istu sklopku ili novu utičnicu, bez straha da bi nova utičnica pokvarila estetski koncept prostora.

Povezane kategorije

Prije kupovine želiš vidjeti više korisnih informacija?

FAQ (Česta pitanja i odgovori)

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2020 sMind d.o.o.