Proteini su esencijalni nutrijenti u našem organizmu

18.12.2014. 1:19:00

Proteini su kao voda, jedni od najvažnijih tvari u našem tijelu, koji čine mišiće organe, kožu, kosu i enzime. Proteini su zapravo bjelančevine koje grade naše mišiće i zato sportaši uzimaju hranu i razna pića koja su bogata proteinima kako bi povećali mišićnu masu.

image

Sportašima se preporučuje dodatni dnevni unos od 20 do 40 grama proteina ili bilo kome tko se ozbiljnije bavi sportom. Dnevni unos proteina, ovisi o tome kakvom vrstom sporta se bavite, pa je zato bitno dobro se o tome informirati. Proteini su podijeljeni u nekoliko tipova, pa tako postoje proteini od sirutke u hrani, koji su ujedno i najrašireniji dodaci i sadrže puno BCAA i glutamina. Ovi proteini također jačaju imunološki sustav i zdravlje organizma.

Glavna karakteristika tih proteina je njihova brza apsorpcija i brza probavljivost. Sljedeći tip proteina je kazein ili mliječni protein koji pomaže održavanju mišićne mase. Proteini u bjelanjku jaja reguliraju otpuštanje aminokiselina i nedavno su istisnuli korištenje proteina sirutke. Proteini soje zbog njihova sadržaja, poboljšavaju rad štitnjače, samnjuju kolesterol, brže sagorijevanje kalorija, itd...

Ovi proteini su najprikladniji za one koji imaju manji dnevni unos kalorija. Različiti proteinski napitci su također odlično rješenje, kada si zbog pretrpanog rasporeda ne možete priuštiti još jedan obrok, kao i proteinske pločice za dodatnu energiju. Oni sadrže visoko kvalitetne proteinekoji su obogaćeni peptidima i aminokiselinama BCAA. Proteinske pločice su izvrstan izvor hranjivih tvari koji mogu poslužiti i kao zamjena za obrok. One će vam podići razinu energije, a ujedno su i jako dobrog okusa.

Proteini u hrani ovise o tome kakva je vaša fizička sprema, koliko često i dugo vježbate, i naravno o spolu i poslu kojim se bavite. Za optimalan unos proteina u vaš organizam, najbolje je posavjetovati se sa vašim trenerom, liječnikom ili nutricionistom. Međutim, proteini u hrani nisu štetni i nemaju nikakve veze sa steroidima. To su sasvim normalni proteini koji se nalaze u vašoj svakodnevnoj prehrani.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe