RAM memorija – nadogradnja računala ili kupnja novog

18.12.2014. 15:33:00

Razvoj računalnih znanosti i danas je još uvijek vrlo brz i računalo koje smo kupili nedavno sada već može biti presporo i zastarjelo, te možemo biti nezadovoljni njegovim performansama. Računalo u tom slučaju zamijenimo novim, a staro prodamo putem interneta ili oglasnika.

image

Druga mogućnost je da nadogradimo svoje računalo. Za brže performanse je prije svega najpotrebnija RAM memorija. Ona omogućuje brže performanse nego što ih imamo.

RAM memoriju lako možete promijeniti sami ili uz pomoć osobe koja se barem malo razumije u računala. Mnogo teže je promijeniti RAM memoriju za prijenosno računalo, jer je rastavljanje i ponovno sastavljanje mnogo složenije no na normalnom računalu.

Ako odlučite sami promijeniti memoriju proizvođač vam neće priznati jamstvo ako je RAM memorija uništena. Zbog toga je bolje zamijeniti RAM memoriju kod ovlaštene osobe. U tom slučaju garancija će vam ostati važeća. Drugo ime za DDR RAM je radna memorija, jer je njena svrha „prisjetiti“ se svih podataka koje računalo treba kako bi ubrzalo performanse.

Razlikujemo RAM memorije. RAM za prijenosna računala se razlikuje od onih RAM memorija koje se koriste na drugim računalima. Osim spomenutog RAM DDR također poznajemo DDR RAM 2 i 3

Različite RAM memorije se međusobno razlikuju i po vrsti priključka, tako da i kupite neispravan RAM neće se uklapati u utore na vašem računalu koje su namijenjene u tu svrhu.

Iz tog razloga je bolje da za nadogradnju odnesete svoje računalo kod servisera. Odnesite im cijelo računalo i oni će se pobrinuti za ugradnju dodatnih RAM-ova.

Kada kupujete i nadograđujete svoje računalo trebali biste razmotriti svrhovitost takve kupnje. Unatoč dodatnoj radnoj memoriji vaše računalo neće biti jednako brzo kao što bi nova, snažnija računala bila, jer novo računalo može imati noviji hardver ili bolju neku komponentu. Dakle, iako poboljšate brzinu vašeg računala vrlo je izvjesno, da ćete za nekoliko mjeseci poželjeti promijeniti računalo.

Međutim, nadogradnja je mnogo jeftinija od kupnje novog računala i zbog toga ima više smisla, a za to vrijeme možda će računalo koje želite postati pristupačnije.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe