Razlika opreme za turno skijanje od ostale skijaške opreme

18.12.2014. 7:53:00

Turno skijanje je sve popularniji sport koji objedinjuje najbolje od planinarenja i alpskog skijanja. Jedina razlika turnog skijanja, od običnog je u tome što do uspona ne dolazite žičarom nego snagom vlastitih mišića – penjanjem. Za to vam treba više vremena, energije i snage, ali sve se isplati kada se nađete na vrhu padine nad netaknutom bijelom stazom.

image

Iako se za turno skijanje mogu koristiti i obične, alpske skije preporučeno je imati specijalne turne skije. Turne skije dolaze u različitim dužinama, al ipak češće se izabiru one kraće u kojima je lakše manevriranje, ali i teže održati ravnotežu. Najvidljivija razlika se odnosi na rupu na vrhu turnih skija koja služi za vuču skija dok hodamo.

Turne skije, kao i ostale, treba redovito održavati – oštriti i podmazivati. Na turnom skijanju mijenjate vrste snijega i površine pa je važno da su skije spremne i za mokri i za tvrdi snijeg ili led. Za turne skije trebat ćete i posebne pancerice koje u otkočenom stanju oslobode petu i omogućuju hodanje na skijama, dok u zakočenom stanju omogućavaju normalno skijanje. Pancerice za turno skijanje razlikuju se po gumenom đonu koju ( vibram ) koji amortizira hod.

Cucki su jako važan dio opreme za turno skijanje. Cucki su pomagalo koje sprječava proklizavanje skija unatrag kod hodanja uzbrdo. Izrađene su od tanke dlake koja ima svojstvo da u jednom smjeru klizi, a u drugom ne - dlaka se zabija u snijeg i stvara trenje. Moderni cucki s jedne strane imaju dlake, a s druge ljepilo kojim se zalijepe za kliznu površinu skije.

Za potpunu opremljenost trebat ćete još i cepine, štapove, skijaške jakne, hlače, torbu i svu ostalu opremu. Sve možete naći u našim kategorijama sportske i planinarske opreme.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe