Razvoj bežičnih fiksnih telefona i VoIP telefonije

18.12.2014. 19:48:00

Fiksni telefon su prije nekoliko godina prepustili vodeću ulogu mobitelima koji danas dominiraju na tržištu. Unatoč ovom trendu fiksni telefoni se koriste i danas, a zbog nižih troškova telefoniranja njihovo korištenje je čak u porastu. Ovi telefoni koriste se jednako u kućanstvima i poduzećima.

image

Unatoč manjoj uporabi fiksni telefon se tijekom godina razvio i danas uglavnom koristimo bežične telefone, odnosno fiksne bežične telefone. Bežični telefoni su puno praktičniji za korištenje jer s njima možete zvati sa bilo kojeg mjesta, ako smo još uvijek u dometu koji je potreban za normalno korištenje. Bežični telefoni su cijenom vrlo pristupačni, ali osim cijene telefona treba se raspitati i o troškovima poziva prema različitim mrežama prije nego što se odlučite za ugovor sa nekim telefonskim operaterom i kupite telefonsku liniju. U slučaju da ste vlasnik tvrtke, bežični telefoni su gotovo neophodni da vaša tvrtka može normalno poslovati jer bežični telefoni daju ozbiljniji dojam koji će dobiti potencijalni kupac ili korisnik vaših usluga i proizvoda.

Slabosti koje imaju bežični telefoni su vrlo slični onima koje muče mobitele. Najveći problem je baterija, trajanje baterije i potreba punjenja. Zbog bežične upotrebe ovakav telefon je puno lakše i brže zagubiti, a u slučaju da se baterija isprazni kada ste ga izgubili, teško ćete ga pronaći.

Razvoj telefonije se uglavnom očekuje kroz VoIP telefoniju, a možemo očekivati da će u budućnosti na tržištu fiksnih linija dominirati VoIP telefoni. VoIP telefoni su gotovo besplatni način telefoniranja jer za prijenos zvuka koriste širokopojasni internet. Njihova upotreba je tako besplatna, pozivi se ne naplaćuju, a jedini trošak koji imate je Internet tarifa, koju vjerojatno već plaćate, čak i ako ne koristite VoIP telefoniju. Baš zbog niske cijene troškova može se očekivati da će VoIP telefoni i VoIP telefonija preuzeti primat od trenutno vodećih vrsta telefonije, barem u slučaju stacionarnih telefona.

Svaka dobra stvar ima neke loše mogućnosti pa tako možemo istaknuti problem u VoIP telefoniji. Pošto je to još uvijek prilično nov način komunikacije, a troškovi su puno veći na početku i možete očekivati da će VoIP telefon biti puno skuplji nego obični, a skuplja će biti i kupovina linije.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe