Rekreacija je obavezna i zimi, zato odaberite teretanu ili aerobiku

18.12.2014. 21:55:00

Tjelesna vježba ili rekreacija je izrazito bitna kako bi tijelo održali u formi i ostali zdravi. Danas mnogi od poslova zahtijevaju da zaposlenik osam sati sjedi, bilo da se radi na računalu ili na pokretnoj traci. Svaki takav radnik posao koji je ograničen na sjedenje, sprječava normalno gibanje i uporabu određenih mišićnih skupina . Ako ste među onima koji sjede osam sati dnevno ili više, onda je za vas rekreacija i više nego potrebna, a nedostatak iste može izazvati puno ozbiljniji problem nego što ste svjesni.

image

U ljetnim i proljetnim mjesecima rekreativnih mogućnosti je dovoljno jer vas samo lijepo vrijeme i priroda prizivaju da se bavite sportom, odnosno, izlazite vani. Broj sportova je tako i više nego brojan te možete birati između vožnje biciklom, trčanja, brzog hodanja, ako ste na moru i plivanja, ali i mnogih drugih aktivnosti. Znatno više „poteškoća“ pri bavljenju sportom imat ćete u kasnu jesen i zimu, kada vašem tijelu također treba određena vrsta rekreacije i kada treba odabrati barem jedan sport. Fitnes i aerobika mogu biti vrsta rekreacije koja vam omogućuje da se brinete o zdravlju i zimi. Fitnes i aerobika odnosno, posjećivanje teretane naravno nije jedina vrsta zimska rekreacije, ali zbog lake dostupnosti i brojnih mjesta gdje koji uključuju fitnes centre i specijalizirane satove joge, pilatesa, tae-boa, plesa ili nečeg drugog, najveći se broj ljudi ipak odlučuje za ovu vrstu rekreacije.

Fitnes centri (teretane) mogu se naći skoro u svakom kvartu te je najbolje da odete do samog centra te se raspitate koje programe izvode, odnosno, da pogledate koje sve fitnes sprave sami centar ima. Prije samog upisa u teretanu dobro je provjeriti svoj raspored i odrediti vrijeme kad se možete baviti ovom vrstom rekreacije jer je najgore da vas vrijeme spriječi u istome. Jedan sat rekreacije dnevno sigurno možete sebi priuštiti ponajprije jer ga gubite gledajući TV ili surfajući internetom. Stoga je dobra organiziranost slobodnog vremena izrazito bitna.

Fitnes i aerobika nisu samo ograničeni na sportske centre ili teretane. Ako ste domišljati i želite jednokratno uložiti u vaše zdravlje možete organizirati mini teretanu kod kuće (pogledajte ponudu na jeftinije.hr portalu) te ujedno i pozvati prijatelje i prijateljice da vježbaju s vama.

Ako želite vježbati u svom domu, svakako razmislite o prostoriji u kojoj ćete vježbati te fitnes spravama koje vam trebaju, a da ne zakrčuju prostor. Postoje razni fitnes uređaji, od kojih svaki definira i jača točno određenu mišićnu skupinu te se izvode samo za konkretne vježbe. Postoje i takozvani multifunkcijski uređaji no oni zahtijevaju veću prostoriju pa dobro razmislite da li je ista sprava potrebna jer većinu vježbi možete odraditi i sa pojedinim manjim uređajima. Prilikom kupnje fitnes opreme usredotočite se na to kakvim vježbama se želite uopće baviti, ali i koliko ste spremni izdvojiti za njih. Sve u svemu vježbanje nikad ne smijete zaboraviti ako želite ostati zdravi!

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe