Ronjenje je sport koji zahtijeva kvalitetnu opremu

18.12.2014. 8:07:00

Ronjenje može biti velika avantura i sport pri kojem promatramo ljepote podvodnog svijeta,ali tako je i sport koji zahtijeva kvalitetnu ronilačku opremu. Ronilačko odijelo je bitan dio ronjenja jer smanjuje hlađenje tijela te pruža zaštitu od mogućih modrica i drugih ozljeda. Pri kupnji odijela potrebno je obratiti pozornost na tri svojstva – materijal, kroj i kvalitetu samog odijela.

image

Ronilačko odijelo treba biti usko kako bi se što bolje prilagodilo građi i položaju ronioca u vodi,no ne smije biti pretijesno,a niti ni preširoko. Ronilačka odijela se dijele u tri skupine i to na suha, polusuha i mokra odijela. Korištenje ovisi o namjeni, za ronjenje i ronjenje s bocom najbolje je jednodijelno odijelo s kapuljačom, dok je za podvodni ribolov bolje dvodijelno neoprensko odijelo.

Mokra ronilačka odijela su načinjena od neoprena koje je zapravo plastika te ono omogućuje vodi da prodre u odjeću gdje se zagrijava na temperaturu tijela. Odijela imaju dobra izolacijska svojstva te ih razlikujemo po elastičnosti. Ronilačko odijelo koje će vam na suhom biti usko, nakon što uđete u vodu će omekšat i postat elastičnije te samim time vam postat ugodnije.

Odijela se razlikuju i po debljini neoprena, ovisno o tome koja im je namjena. Ono ne smije biti preveliko niti premalo inače će u njega prodirati voda. Isto tako se ne smije borati na području laktova i koljena. Drugi važan dio opreme za ronjenje su peraje koje mogu biti otvorene ili zatvorene. Razlučujemo i peraje za rekreativno ronjenje te mono peraje.

Postoji mnogo vrsta peraja s obzirom na oblik i treba si dati vremena kako bi pronašli odgovarajuće za sebe i svoj način plivanja. Neke od važnijih značajki su tvrdoća i veličina. Za duge zarone najbolje je koristiti mekše peraje, a za lakše plivanje koristimo one s utorima i protočnim kanalima. Međusobno se razlikuju i po tome da li su namijenjene nošenju na bosu nogu ili su potrebne posebne cipele za njih.

Važni dijelovi opreme su, naravno, rukavice i čarape,a ne smijemo zaboraviti ni dihalice. Kako vas ne bi sprječavala tijekom ronjenja, dobro je da ima dvojni ventil za ispust vode koji omogućuje brz odvod vode. Dihalica također mora imati podesivi položaj kako bi ju najbolje prilagodili sebi.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe