Skijanje i skijaška oprema

18.12.2014. 1:38:00

Zimski sportovi poput skijanja ili snowboardinga popularni su način rekreacije i imaju brojne predane poklonike. Međutim, za oba ta sporta trebat ćete cijeli niz odgovarajuće opreme – od samih skija i boardova do štapova, jakni, pancerica, buca i svega ostalog. Izbor je velik pa kupovina može biti komplicirana, posebno ako ste početnik i niste u potpunosti sigurni što vam sve treba.

image

Kod kupovine skija morate biti oprezni i paziti na stvari poput visine i težine skijaša, a osim po tome skije izaberite i po željenoj vrsti skijanja. Skije su dostupne u različitim dužinama, oblicima i međusobno se razlikuju po tvrdoći, težini i kvaliteti materijala od kojeg su napravljene.

Početnici bi trebali koristiti mekše skije koje su lakše i kojima je jednostavnije upravljati. Skije su najčešće zaobljenog oblika, na krajevima su šire nego u sredini i kraće su u odnosu na starije tipove skija. Za sve koji se skijanjem bave rekreativno primjerene su skije tvrđih materijala. Duže i tvrđe skije omogućit će bržu vožnju i bit će stabilnije. Skije se još dijele i na kraće s manjim radijusom – slalomske, i duže s većim radijusom – veleslalomske.

Ako kupujete snowboarding opremu pazite kod odabira vezova. Da bi vezovi u potpunosti odgovarali bucama za snowboard i da bi se sila pravilno prenosila na dasku izaberite prvo snowboarding čizme pa po njima kupujte vezove. Vezove ćete naći različitih proizvođača, cijene i kvalitete.

Paziti morate kod odabira veličine. Postoje dvije vrste vezova; strap-in vezovi koji imaju remenje i step-in vezovi koji imaju kopče za pričvršćivanje. Cijene značajno variraju, ako želite step-in vezove morati imati i posebne step-in snowboarding čizme.

Važnije od samog izgleda snowboard daske je njezina širina. Ne smije biti preuska niti preširoka i mora biti primjerene dužine – dužina neka bude otprilike 90% vaše visine. Snowboard možete naći u tri oblika; directional, twin – tip i directional twin. Directional snowboard je dobar izbor za duboki snijeg, twin – tip za freestyle vožnju, a dirctional twin vrsta daske dobar je izbor za kombiniranje vrsta vožnje.

Kod kupovine daske pripazite na njenu težinu i fleksibilnost. Horizontalna fleksibilnost povezana je sa vašom težinom dok je vertikalna ovisi o tvrdoći daske. Tvrđe snowboard daske pogodne su za uređene staze i tvrdi snijeg dok su mekše daske bolje za mekani, prhki snijeg.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe