Uređenje ribnjaka

18.12.2014. 3:30:00

Ribnjak može stvoriti zaista poseban ugođaj u vrtu i pridonijeti ljepšem izgledu okućnice. Osim toga, uređenje ribnjaka pomoći će vam da se povežete s prirodom i da u vrtu stvorite oazu u kojoj ćete se opuštati i uživati.

image

Ribnjaci mogu biti različitih veličina, oblika i uređeni u različitim stilovima. Za kojeg ćete se odlučiti, ovisi o vašim željama i o tome koliko vam je mjesta na raspolaganju u vrtu. Prije svega trebate odrediti lokaciju ribnjaka pa ćete prema tome odlučiti i o njegovoj veličini i daljnjem uređenju. Ribnjak možete i dodatno ukrasiti malom fontanom ili ako vam teren dopušta, ribnjak može sačinjavati nekoliko međusobno povezanih bazena. Ako se odlučite za ugradnju fontane, bit će vam potrebna i pumpa za vodu kojom ćete postići željeni efekt.

Kod odabira raslinja za ribnjak posavjetujte se sa stručnjacima i informirajte koje su vrste biljaka najprimjerenije, a za dodatni noćni ugođaj ne zaboravite isplanirati i osvjetljenje.

Za kreiranje ribnjaka trebat će vam puno dodatnog materijala poput raznih filtera, folija i spomenutih pumpi za vodu. Ribnjaci koje možete gotove kupiti i ugraditi, izrađeni su uglavnom od polietilena ili sličnih umjetnih materijala. Nezaobilazni dio opreme su i folije za oblaganje ribnjaka, izrađene uglavnom od PVC-a, polietilena ili gume, dolaze u različitim debljinama, uglavnom, od 0.5 – 1.5mm i ovisno o svemu tome, imaju različite načine ugradnje, tj, lijepljenja. Pripazite i da imaju UV zaštitu, inače će brzo postati lomljive, da su otporne na niske temperature te da ne sadrže nikakve otrovne tvari kako ne bi imale negativan utjecaj na ribe i biljke.

Kod uređenja ribnjaka trebate paziti na odabir, ne samo vrsta ribica u njemu, nego i primjerenog raslinja i ukrasnog kamenja. A jednom kada ga uredite morate se o njemu redovito brinuti i svakodnevno ga održavati.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe