Veličina radijatora i termostatski ventili

18.12.2014. 9:53:00

Postoje razne vrste radijatora, koji su različiti prema vrsti i načinu napajanja. Najčešći su zidni radijatori, električni i radijatori u kupaonicama. Dok još u zgradama nije bila razvijena mreža plina, radijatori su većinom bili električni, ali kako su uveli plin, tako se nitko ne odlučuje na električne, jer više troše.

image

Električni radijator je još uvijek najskuplji način grijanja i koristi se zaista rijetko, naravno zbog skupe struje. Većina ljudi ga koristi samo ako nema drugih alternativa ili za dodatno zagrijavanje prostora, pogotovo ako živite u zgradi na najvišem aktu jer se događa gubitak energije. Najviše se koriste u priobalju, gdje još nije razvijena mreža drugih derivata, jer zime nisu toliko oštre kao u kontinentalnom dijelu.

Radijatori također mogu imati termostatske ventile koji pomažu pri reguliranju potrošnje, te tako možete smanjiti račune. Isplativi su zato što grijanje možete ugasiti ili smanjiti kad ne boravite u stanu. Radijatori u kupaonici su danas većinom ljestve, na koje možete objesiti ručnike ili druge tkanine da se brzo osuše.

Prilikom kupnje obratite na kvadraturu prostorija, jer vam ne treba isti broj rebara radijatora u prostoriji od 25m2 i u prostoriji od 10m2. Ali vjerojatno želite u svaku prostoriju u stanu staviti radijator. Pa ćete tako za veće prostorije koristiti radijatore sa više rebara, ali za točne izračune svakako pitajte izvođača radova.

U slučaju da želite radijatore za izuzetno velik prostor kao što su garaža ili radionica, koristite više radijatora pravilno raspoređenih. Tako ćete osigurati zadovoljavajuću temperaturu u cijeloj prostoriji.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe