Vrsta i izbor grafičke kartice

18.12.2014. 9:08:00

Grafička kartica je dio opreme koju sadrži bilo koje računalo i njena glavna svrha je da na zaslonu prikazuje sliku. Osim toga, grafička kartica ima nekoliko drugih funkcija. Upotrebljava se za igranje igara, tada procesor koji je na njoj obavlja poslove koji su potrebni za prikaz slike iz igre. Na tržištu grafičkih kartica dominiraju dva proizvođača AMD (bivši ATI) i NVIDIA, ali je njihov izbor modela vrlo raznolik.

image

Grafičke kartice su podijeljene u dvije vrste, postoje integrirane grafičke kartice i odvojene grafičke kartice. Razlika između njih je u tome da je integrirana grafička kartica slabija i obično se nalaze u uredskim računalima, koja ne trebaju snažnu grafiku. Integrirana grafička kartica je sastavni dio matične ploče ili procesora, a dijeli radnu memoriju sustava za pohranu podataka, što je sporije nego na odvojenim grafičkih karticama, koje imaju vlastitu memoriju. Postoje i grafičke kartice za prijenosna računala. Njihova prednost je u tome što im je potrošnja energije vrlo niska i manje su pa stanu u prijenosno računalo i puno ne skraćuju trajanje baterije. Nedostatak ovih grafičkih kartica je osjetno zagrijavanje prijenosnog računalo pri radu. Odvojene grafičke kartice su obavezan izbor za one koji se igraju na računalima. Te grafičke kartice imaju vlastitu memoriju i snažan procesor, kao i dobro hlađenje.

Naravno, nije svaka grafička kartica pogodna za svako računalo tako da prije kupnje provjerite da što je najprikladnije za vas. Za sve one koji koriste računalo za provjeru e-pošte i pregledavanje weba, sasvim je dovoljna integrirana grafička kartica, ali ona nikako nije dovoljno za računalo za igranje igara. Na tržištu postoji veliki izbor grafičkih kartica svih vrsta i cijenovnih razreda.

AGP grafičke kartice su zamijenjene onima s PCI Express sabirnicom, koje su postale standard, jer su brže i imaju veću propusnost. Ako imate staru matičnu ploču, koja ne podržava PCI-E, još uvijek možete pronaći i AGP kartice. Grafička kartica za prijenosno računalo je u većini slučajeva integrirana, osim kod skupih gamerskih prijenosnika. Na prijenosnim računalima se obično ne može dodatno instalirati odvojena grafička kartica, ako je već nema jer za nju u prijenosniku nema mjesta.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe