Vrste i izbor tuninga

18.12.2014. 18:32:00

Dok je styling automobila namijenjen izmijeni vanjskog izgled i unutrašnjosti, tuning auta mu omogućuje povećanje snage i veće ubrzanje. Podešavanje motora ili prednabijanje se tiče obrade mjenjača, šasije i motora za veći prijenos snage. Auto tuning ne dopušta veliku slobodu jer novac ovdje ima važnu ulogu.

image

Postoje dvije vrste tuninga automobila, dinamični i vanjski, koji je ujedno i najpopularniji i koji uz pomoć turbine, kompresora ili posebnog sustava, koji se zove comprex i vrlo je rijedak te povećava količinu zraka koja dolazi u motor. Tuning turbina ima nekoliko prednosti, jedna od njih je da djeluju s manje gubitka, a instalacija je prilično jednostavna. Učinci auto tuninga će se osjećati kod srednje ili velike brzine. Automobili imaju točku paljenja, kojia kontrolira tlak turbo punjenja, ispušne plinove, kvalitetu goriva i ubrizgavanja. Auto tuning poboljšava ovu kontrolu pa tako i ubrzanje i brzinu auta.

Tuning automobil kod motora na benzin može povećavati snagu i do deset posto, a kod dizelskih motora i do dvadeset posto, a ako koristite turbo punjač kod obje vrste motora povećava snagu dvadeset do četrdeset posto. U cilju povećanja snage i ubrzanja vašeg automobila na tržištu postoji veliki izbor dodatnih modula koji djeluju na elektronske senzore, ali mogu imati negativne posljedice i nisu optimalni. Izbjegavajte jeftine kopirane programe koji će izazvati mnogo štete na motoru. Svaki oblik prijevoza ima svoje specifične osobine koje se moraju poštivati i kojih se mora pridržavati kod tuninga automobila.

Tuning motora može napraviti i kompresor, koji je različit od turbine. Dok se ona pokreće ispušnim plinovima, kompresor djeluje na motor preko remena. Njegova pozitivna značajka je da ne zahtijeva intervenciju u ispušnom sustavu i da se snaga osjeća već pri nižoj brzini. Tuning auto s kompresorom također ima neke minuse, između ostaloga, potrebno mu je znatno više prostora nego turbini .

Osobito je popularno korištenje zračnog filtera, zbog kojeg do karburatora dođe veći dotok hladnijeg zraka, što je neophodno za povećanje snage motora. Dakle, na tržištu ima niz modula, koji se zove "cold air intake". S njima ćete dobiti sve što vam je potrebno kako bi vaš automobil lakše disao. Naravno, car tuning zahtijeva i dobar ispušni sustav, koji omogućuje brzo izagaranje plinova. No, sve ove intervencije će vas koštati pa izaberite pažljivo.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe