Vrste i karakteristike loptica

18.12.2014. 14:55:00

Među popularne sportove spadaju badminton, tenis i golf. Ono što je zajedničko svim tim sportovima su loptice male veličine.

image

Badminton je nastao 1873. godine u engleskom gradu Gloucestershireu, a danas je olimpijski sport. Oprema koju morate imati da bi zaigrali badminton je mreža, reket i loptica. Za početnike će biti najbolja plastična loptica, one su izdržljivije i duže će vam trajati. Badminton lopte mogu biti izrađene od prirodnih materijala, od perja guske ili patke, što omogućuje da loptica brže leti, kapica loptice je izrađena od pluta. Brzina koju doseže loptica može prijeći 300kn/h. Pernate loptice su namijenjene za profesionalne igrače, jer nude kvalitetniju igru, iako neki igrači nisu zadovoljni tim lopticama jer se brzo unište, a nisu baš ni jeftine. Za sada nema zamjene za pernate loptice. Pernate loptice mogu svijetliti u mraku, jer su obojane fluorescentnom bojom. Još jedan popularan sport koji se igra reketom je tenis.

Teniska loptica bi trebala biti svijetle boje, žute ili zelene, a površina mora biti ujednačena i bez šavova. Izrađene su od visokokvalitetnih materijala, obično od vune i najlona, a promjer im je 68mm. Važna značajka teniskih loptica je izdržljivost, a posebno si dizajnirane one za zemlju ili travu.

Još jedan sport koji zahtjeva lopticu je golf. Svake godine se u Americi izgubi više od tristo tisuća loptica, a zbog duge razgradnje su štetne za prirodu. Kada se tek pojavio kao sport, golf se igrao sa drvenim lopticama, a kasnije su ih zamijenile one punjene perjem i obložene kožom. Golf loptice su vrlo važan dio golf opreme, kao i štapovi, koji utječu na brzinu i smjer, te udaljenost koju loptica može postići. Golf loptice se razlikuju po tvrdoći, koja je kriterija za odabir lopte. Golf lopta s tri ili više slojeva, od mekših materijala, postiže relativno visoku cijenu, a amaterima se preporučaju lopte u dva sloja, sa nešto težim vanjskim slojem, jer se i s njima postižu dobri rezultati, a jeftinije su.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe