Vrste i kupovina harmonika

18.12.2014. 11:51:00

Postoje različite harmonike, ali one se okvirno mogu podijeliti u diatonske harmonike i klavirske harmonike. Tu su i usne harmonike, koje zapravo spadaju u potpuno različite glazbene instrumente pa im ovdje nećemo posvetiti pažnju.

image

Klavirske harmonike s jedne strane imaju gumbe, a s druge su slične klaviru, zbog čega su i dobile ime. Sviranje klavirske harmonike je upravo zbog takvog rasporeda tipki slično sviranju klavira. Za početnike koji se prvi put susreću s harmonikom i željeli bi ju naučiti svirati, klavirska harmonika je bolji izbor jer je sviranje na njima lakše i prikladnije za početnike. Diatonci, poznatiji kao "frajtonerce" su među najpopularnijim harmonikama u našoj regiji koje se često susreću u folklornim ansamblima, kao i kod nekih amaterskih zabavljača. Izgled diatonske harmonike je potpuno drugačiji i, umjesto klavirskih tipki, imaju samo gumbe sa obje strane harmonike. Ovu harmoniku je teže svirati i stoga nije pogodna za početnike.

Harmonike se razlikuju i po težini. Težina će utjecati na to koliko je skupa harmonika iz izloga, tako da je ponekad bolje odlučiti se za malo težu, pogotovo ako se još učite svirati ili ne svirate puno, odnosno duže vrijeme u komadu. Oni koje harmonika dovede do toga da sviraju za druge po nekoliko sati će biti vrlo oprezni kada su u pitanju tehničke karakteristike. Jer kod dugotrajnog sviranja se osjeti svaki kilogram koji opterećuje leđa, ramena ...

Kod nas postoji samo nekoliko trgovina koje prodaju harmonike, ali većina je dobro opskrbljena i imaju puno različitih vrsta. Ako ne živite u nekom većem gradu, onda takva trgovina s glazbalima, koja u svom prodajnom programu ima i harmoniku, vjerojatno nije prisutna u vašem području. Najbolje je prije kupnje harmonike saznati gdje se određeni artikli prodaju, a zatim krenuti u dućan. Ako je moguće, napravite rezervaciju željenog artikla kako vaš put ne bi bio uzaludan.

Neke glazbene trgovine imaju svoju ponudu objavljenu na internetu i to može biti od velike pomoći pri odabiru. Uglavnom imaju i mogućnost naručivanja i dostave na željenu adresu i u većini slučajeva je besplatna kod viših iznosa. Zašto trošiti svoje vrijeme i novac za vožnju do trgovine, kada sve možete lako i udobno naručiti bez napuštanja naslonjača?

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe