Vrste i odabir mjerača krvnog tlaka

18.12.2014. 1:29:00

Da biste lako izmjerili svoj krvni tlak i tako nadgledali vaše zdravlje kod kuće važno je odabrati pravi krvni tlakomjer. Na tržištu postoje razni tlakomjeri koji se razlikuju po načinu na koji mjere tlak. Naime, oni se dijele na tri skupine. Prvi ručni mjerači su za mjerenje koristili stetoskop, mjehur za napuhavanje, te prikazivač tlaka. To su tlakomjeri kojem ručno morate napuhavati remen, a zatim lagano otpuštati zrak pomoću ventila kako bi izmjerili tlak.

image

Drugi tip su poluautomatski tlakomjeri koji zahtijevaju ručno napuhivanje remena, ali onda sami ispuštaju zrak i mjere krvni tlak. U treću skupinu spadaju automatski krvni tlakomjeri koji sami i napuhuju i ispuštaju zrak. Automatske krvne tlakomjere možete koristiti za mjerenje na nadlaktici, prstu ili podlaktici, ali svako mjerenje ne mora biti točno. No, nije ni svaki tlakomjer primjeren za svakog bolesnika.

Poluautomatski krvni tlakomjer će teško moći koristiti bolesnici sa artritisom, jer im je broj otkucaja nepravilan. Automatski tlakomjer će zbog svoje netočnosti obeshrabriti starije osobe i osobe sa bolestima krvnih žila. On ima problema sa mjerenjem kada je broj otkucaja srca brz ili osoba ima nizak tlak.

Kada se odlučite za kupnju prije svega obratite pažnju na sljedeće karakteristike: veličina remena kod raznih tlakomjera se razlikuje. Osobe se manjim opsegom nadlaktice zahtijevaju manji remen, inače bi trebao biti 80 posto veći opsegom od opsega nadlaktice.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pozornost je ekran, trebate moći lako pročitati mjerenja na njemu. Ručni tlakomjer mora imati dobar stetoskop, kroz kojeg morate moći čuti sve šumove žila.Za mjerenje kod kuće najviše preporučujemo kupnju modela koji mjeri tlak na nadlaktici.

Danas su tlakomjeri toliko napredovali da vam ne pokazuju samo gornji i donji tlak već i niz drugih informacija koji daju bolji uvid u vaše zdravlje i omogućavaju vam da vodite evidenciju na računalu. Međutim kada odlučite koji je tlakomjer najtočniji, najbolji, to nije jedina stvar na koju morate paziti. Krvni tlakomjer morate naučiti i pravilno upotrebljavali.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe