Vrste kuhinjskog posuđa, opreme i pribora

9.5.2017. 11:51:15

Kuhinjska oprema i pribor neizostavni su u svakoj kuhinji. Unatoč brojnim kuhinjskim aparatima koje posjedujemo, razni drugi kuhinjski pribor olakšat će nam kuhanje i učiniti ga zabavnijim. U kategoriji kuhinjske opreme i pribora, na našim ćete stranicama pronaći sve od pribora za jelo, servisa, kuhinjskih lonaca i tava, posuda, noževa, čaša i šalica, pladnjeva i svega ostalog što vam treba poslužiti u kuhinji. Kod odabira, vodite se stvarnom potrebom i kupujte proizvode koje ćete zaista i koristiti.

image

Ako odabirete kuhinjsku posudu i lonac morate paziti da materijal od kojeg je napravljen neće utjecati na miris, okus ili da neće smanjiti nutritivnu vrijednost hrane koja će se u njoj pripremati. Posuđe koje koristite može biti napravljeno od inoxa, emajla, bakra, stakla, keramike...Svaki materijal ima različite karakteristike pa mnogi u svojim kuhinjama imaju posuđe različitog materijala za različitu namjenu. Jedan od skupocjenijih i kvalitetnijih materijala koje smo naveli je bakar. Bakreno posuđe načelno je jako skupo, ali i visokokvalitetno zbog svoje dugotrajnosti i činjenice da se ravnomjerno zagrijava. Ipak, najčešće korištene posude za kuhanje napravljene su od emjala ili inoxa. Inox posuđe lako se održava i dugog je trajanja.

Ako vam treba nova kuhinjska tava izaberite neku u kojoj hranu možete pripremati bez dodataka masnoće. Uobičajen obabir bila bi teflonska ili keramička tava, ali budite jako oprezni s njima i bacite ih kada im se ošteti dno. Ako ste spremni izdvojiti malo više novca, razmislite o tavi napravljenoj od lijevanog željeza ili gusa. Takvo posuđe jako je teško, ali i iznimno kvalitetno, ravnomjerno se zagrijava pa u njemu možete pripremati najrazličitija jela. Pripazite samo, ono zahtijeva drugačiji način održavanja i čišćenja.

Kada birate novo posuđe neka vam ne bude žao izdvojiti malo više novca za kvalitetniji materijal ili praktičniji dizajn. Moramo vas upozoriti da posuđe birate i po vrsti ploče za kuhanje koju koristite. Ako imate, primjerice, indukcijsku ploču za kuhanje trebate posuđe sa posebnim dnom prikladim za indukcijsko kuhanje. Naravno, različite vrste jela zahtijevaju i različite veličine i oblike posuđa pa i to uzmite u obzir, posebno ako ih kupujete pojedinačno.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe