Zdrava hrana i piće od iznimne su važnosti za zdravlje i dobar osjećaj

18.12.2014. 21:09:00

I hrana i piće od iznimne su važnosti za svakog čovjeka, daju nam energiju i snagu i bez njih teško da bi mogli preživjeti. A ako su istovremeno zdravi i ukusni, obrok postaje pravi užitak. Unosom hrane i pića u organizam unosimo i potrebne doze minerala, vitamina i drugih potrebnih nutrijenata.

image

Vino, i crno i bijelo vino, se smatra plemenitim pićem usko vezanim uz hranu. Vina dijelimo na četiri glavne skupine – suha, polusuha, slatka i poluslatka vina. Budući da vino najčešće pijemo uz jelo, evo nekoliko smjernica kako najbolje sljubiti vrstu vina sa pojedinim jelom.

Bijelo vino pije se rashlađeno, na temperaturi od oko 10 stupnjeva Celzijevih jer tada njegovi okus i miris najviše dolaze do izražaja. Bijelo vino najbolje pristaje jelima od ribe ili bijelog mesa, laganog je okusa, a može sadržavati i razne voćne arome. Crna vina su dominantnih i jakih okusa, veće gustoće, a najčešće sadrže i viši postotak alkohola od bijelih vina. Uglavnom se piju uz jela od crvenog mesa ili divljači, uz plavu ribu, razne sireve.

Hrana i piće su neizostavni dio svakodnevnog života. Preko njih u organizam unosimo minerale, vitamine i sve drugo što je našem tijelu potrebno. Međutim, ponekad se dogodi da konvencionalnom prehranom ne uspijemo zadovoljiti sve nutritivne potrebe našeg tijela pa nam u tom slučaju preostaju dodaci prehrani.

Dodaci prehrani su koncentrirani izvori pojedinih hranjivih tvari. Na primjer, postoje dodaci prehrani koji imaju nutritivan ili fiziološki učinak, a mogu se kupiti u obliku praška, kapsula, tableta, itd. Općenito, dodatke prehrani treba uzimati oprezno i u preporučenim količinama. Najčešći dodaci prehrani su razni vitamini, minerali, probiotici, proteini, antioksidansi, omega masne kiseline i slične tvari. Prije kupnje i upotrebe preporučljivo je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom kako biste znali što vam je točno potrebno, i još važnije, u kojim količinama.

Zdrava hrana i piće su važni za zdravlje i blagostanje organizma, zato namirnice kupujte pametno – pazite da sadrže što je manje moguće aditiva, umjetnih bojila i konzervansa. Svježe i prirodne namirnice bit će najbolji izbor jer sadrže puno vitamina i minerala te s njima možete pripremiti ukusan i zdrav obrok.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe