Zimske gume

18.12.2014. 1:58:00

Jesen je vrijeme kada se morate odlučiti hoćete li ljetne gume na svom limenom ljubimcu mijenjati starim ili novim zimskim gumama. Ako set zimskih guma koristite već nekoliko sezona, njihov se profil zasigurno poprilično smanjio i bilo bi preporučljivo da ih zamijenite novim zimskim gumama. Vijek trajanja automobilskih guma je otprilike pet ili šest godina, a budući da vam gume čuvaju život na cesti, važno je izabrati one prave!

image

Kupovina zimskih guma ne bi smjela biti bazirana isključivo na najpovoljnijoj cijeni, važno je da odaberete zimske gume koje će najbolje odgovarati vašim uvjetima vožnje. Na što onda paziti kod kupovine zimskih guma?

Prvenstveno trebate uzeti u obzir podneblje i okolinu u kojoj najčešće vozite. Ako se većina vaše vožnje odvija po gradu izaberite gume s dobrim kočionim svojstvima i minimalnim trošenjem, a ako se više vozite autocestama birajte gume koje su tihe i imaju veću izdržljivosti pri velikim brzinama. Za brdske ceste preporučljive su zimske gume koja imaju dobra svojstva prianjanja i dobru apsorpciju snijega i leda.

Zimske gume na vanjskom rubu mogu biti označene kraticom M + S (Mud + Snow) ili mogu imati istaknuti simbol snježne pahuljice. Kod odabira guma prvenstveno se morate voditi dimenzijama koje su propisane za pojedini model automobila, propisane dimenzije trebaju se poštivati neovisno o tome koju vrstu guma kupujete.

Zimske gume su za razliku od ljetnih, napravljene od drugačije vrste gumene smjese pa su otpornije na hladnoću i promjenu temperature. Prednosti zimske gume su bolje pokretanje, vođenje i kočenje u zimskim uvjetima te veći broj i veća dubina utora na gaznoj površini. Utori ne smiju biti manji od 1.6mm, a preporučena je dubina 4mm.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe