Što je važno pri odabiru rasvjete?

5.5.2017. 11:29:44

Rasvjeta stvara određeno raspoloženje u kući i pridonosi kvaliteti života, a danas nam je teško zamisliti da su ljudi stoljećima živjeli samo uz svijeću ili baklje. Prve plinske svjetiljke izumljene su u 19 stoljeću, koristila se sve do kad Thomas Edison nije izumio žarulju, koja se počela proizvoditi 1906. godine. Svjetiljke i lampe su različitih estetskih oblika i sastavni su dio namještaja, a dobrim pozicioniranjem u prostoriji možete dobiti potpuno drugačiju dimenziju te prostorije kad upalite svijetlo. Dekorativna rasvjeta učinit će boravak življim, te mu dati poseban šarm, a njihov pravilan izbor je jednako važan kao odluka o bojama i namještaju.

image

Rasvjeta se razlikuje po obliku, boji, materijalu od kojeg su načinjeni, te naravno po cijeni. Tako su danas na tržištu dostupne razne svjetiljke koje su pristupačne cijenom, a energetski su učinkovite. Možete izabrati iz široke ponude stolnih i uredskih lampi, stropnih svjetiljki, visećih lustera i plafonjera, sobnih lampi, kao i vanjske rasvjete. Mogu biti izrađene od stakla, metala, drva, plastike, tkanine, kristala i dr.

Vrlo je važno izabrati pravu rasvjetu za ured i lampe za kuću pri kojima možete čitati do kasno u noć ne zamarajući oči. Ako vas muči odsjaj možete zamijeniti žarulje sa energetski učinkovitijim, koje imaju puni spektar boja. Dobra svjetiljka smanjuje odsjaj i do 80% ovisno o kutu pod kojim na primjer čitamo knjigu. Pogrešno svjetlo može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su glavobolje ili problemi s vidom. U kupaonici montirajte svjetla koja imaju najviše prirodne svjetlosti, a u spavaćoj sobi montirajte svjetla koja će biti manja, te neće smetati vašem supružniku ako on želi spavati, a vi čitati.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe