Žarulje su sastavni dio svakog prostora

18.12.2014. 10:50:00

Žarulje stvaraju svjetlo bez kojega ne možemo zamisliti život. Žarulje mogu biti klasične, štedne, led žarulje ili halogene, a razlikujemo ih još i po veličini i obliku te po jačini svjetlosti i naponskoj snazi. Svaka pojedina žarulja ima svoja specifična svojstva.

image

Žarulja je sastavni dio svakog prostora, otvorenog i zatvorenog, kojem je potrebno osvjetljenje. Iako poznajemo više vrsta žarulja najčešće se koristi klasična žarulja u obliku kugle sa žarnom niti. Žarulje veće snage, iznad 200W najčešće su kruškolikog oblika, a za dekorativna svjetla možete izabrati žarulje u obliku svijećnjaka, zavinute žarulje pa čak i one sa dekorativnim, umjetnim plamenom.

Halogene žarulje razlikuju se od klasičnih, električnih žarulja iako i one koriste žarne niti. Glavna karakteristika halogenih žarulja je halogeni kružni proces plinskog punjenja koji u potpunosti sprječava proces crnjenja balona žarulje. Električna žarulja proizvodi svjetlo zagrijavanjem žarne niti uz pomoć električnog priključka, odnosno, grla žarulje. Za razliku od električne, halogenu žarulju je moguće zagrijati na puno višim temperaturama zbog čega je i njena učinkovitost veća.

Još jedna vrsta žarulje su LED žarulje namijenjene korištenju u kući, kamp prikolicama, brodovima, itd. LED žarulje su elektroničke naprave sa malim transformatorima, skupovima čipova i diodama koje emitiraju svjetlost. Za razliku od električnih žarulja, LED žarulja većinu energije pretvara u svjetlosnu, a tek neznatni dio u toplinsku energiju. Zato LED žarulja jačine 8W proizvede istu količinu svjetlosti kao i električna žarulja jačine 80W. Prednosti LED žarulje su tako; vrlo niska potrošnja energije te iznimno dugi vijek trajanja, u prosjeku 50.000 radnih sati. Osim toga, LED žarulje proizvode znatno manje topline jer su izrazito efikasne u pretvaranju električne energije u svjetlosnu.

Fluokompaktne ili štedne žarulje su savinute fluorescentne cijevi napravljene s namjerom da u potpunosti zamjene klasične žarulje sa žarnom niti. Štedne žarulje po izgledu se dijele na spiralni ili cjevasti tip. Štedne žarulje imaju duži vijek trajanja u usporedbi s konvencionalnim žaruljama, a troše čak pet puta manje električne energije jer gotovo polovicu te energije pretvore u svjetlosnu. Međutim, štedne žarulje imaju i nekoliko negativnih svojstava. Prvenstveno su poprilično opasne za zdravlje i okoliš zbog velikog udjela žive kojeg sadrže. Preporuča ih se zbog toga, nakon upotrebe, odlagati u zatvorene staklenke kako ne bi došlo do zagađivanja okoliša.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe