10 namirnica za koje niste ni znali da ih možete zamrznuti!

10.2.2015. 12:24:49

Da li ti se ikada dogodi da zbog isteka roka trajanja hranu moraš baciti? U smeću nerijetko završe ostaci ručka ili večere, a zapravo posve nepotrebno. Možda ne znaš, ali u zamrzivaču osim uobičajenih namirnica možeš držati i drugu hranu i tako joj produžiti rok trajanja. U nastavku pogledaj 10 namirnica za koje možda nisi znao da ih možeš zamrznuti bez straha.

Za bezbrižno zamrzavanje hrane trebaš kvalitetan zamrzivač – PROVJERI PONUDU:

image

1. Mlijeko

Odlaziš na odmor a u hladnjaku imaš svježeg mlijeka? Imamo dobar savjet za tebe – mlijeko možeš zamrznuti dok se ne vratiš kući i nakon odmrzavanja potrošiti ga na uobičajen način. Pripazi samo da plastična boca u kojoj ćeš ga zamrznuti, nije puna do kraja jer se volumen mlijeka prilikom zamrzavanja, širi. Kada ga želiš odmrznuti, ostavi ga u hladnjaku preko noći i prije upotrebe ga protresi.

2. Jaja

Da, dobro ste pročitali – i jaja se mogu zamrznuti. Ali pri tome moraš paziti da jajima odstraniš ljusku koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja možeš spremiti u vrećici ili u kalupe za led, a u zamrzivaču mogu izdržati do 8 mjeseci.

3. Kuhana tjestenina

Situacija ti je poznata – pripremao se ručak i skuhalo se previše tjestenine koja će na kraju završiti u smeću. Evo što možeš napraviti. Višak skuhane tjestenine zamrzni, a prilikom iduće upotrebe tjesteninu navlaži sa malo vode i podgrij u mikrovalnoj pećnici. Isti trik možeš napraviti sa kuhanom rižom.

4. Krumpirov ili kukuruzni čips

Nakon zabavne filmske večeri sa prijateljima ostala je hrpa nepojedenih nachosa i čipsa? Iako se takve grickalice neće brzo pokvariti, ne treba im dugo da ostare i prestanu biti ukusne i hrskave. Zato, ostatke čipsa spremi u zamrzivač do sljedeće prigode!

5. Torta

Ako često spremaš kolače jako dobro znaš koliko truda i muke treba uložiti, posebno sa ostacima prljavog posuđa i pribora. Sljedeći put kada radiš kolače napravi duplu dozu kako bi jednu mogla zamrznuti. Prije zamrzavanja tortu treba omotati folijom, a glazuru i ostale ukrase dodat ćeš nakon odmrzavanja s obzirom da će pri zamrzavanju promijeniti izgled.

6. Svježi začini

Obično se misli da se zamrzavanjem gubi svježina namirnice. Ali to uopće ne mora biti tako, probaj ovaj trik: svježe začine nasjeckaj i stavi ih na dno kalupa za led ostatak kalupa ispuni ili masnoćama (maslacem, maslinovim uljem), temeljcima (goveđim, kokošjim, povrtnim) ili običnom vodom. U zimskim mjesecima imat ćeš spremne aromatične kocke koje onda možeš koristiti prema potrebi.

7. Čokolada

Unatoč tome što je čokolada rijetko „višak“, nije zgorega napomenuti da je, poštujući nekoliko pravila, i nju moguće zamrznuti. Umjesto da čokoladu sobne temperature samo baciš u zamrzivač, njenu temperaturu trebaš snižavati postepeno. Čokoladu spremi u vrećicu, istisni zrak i na jedan dan ju spremi u hladnjak, a nakon toga je premjesti u zamrzivač. Na taj način zamrznuta čokolada ostat će svježa do 6 mjeseci.

8. Krumpir

Obožavanu namirnicu možeš zamrznuti na ovaj način: krumpir oguli i blanširaj u vreloj vodi i zatim ga naglo ohladi u pripremljenoj posudi sa ledom (10ak minuta je dovoljno). Ohlađen krumpir pospremi u vrećice za zamrzavanje i spremi u zamrzivač.

9. Keksi

Ako ne želiš pojesti cijelu tepsiju svježe pečenih keksića, možeš ih jednostavno zamrznuti. Svaki keks zamotaj u plastičnu foliju i spremi u zamrzivač. Na taj način zamrznuti, domaći keksi mogu ostati svježi do oko mjesec dana, a oni kupljeni dvostruko duže. Osim toga, uvijek možeš zamrznuti i tijesto za kekse!

10. Humus

Ovaj omiljeni namaz od slanutka, koji dolazi sa istočnog Mediterana, možeš bez grižnje savijesti pospremiti u zamrzivač. Na vrh dodaj maslinovog ulja koje će omogućiti da se namaz ne isuši. Kada dođe vrijeme za odmrzavanje, ostavi ga preko noći u hladnjaku i promiješaj prije upotrebe.    

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe