10 nevjerojatnih stvari koje možeš napraviti u mikrovalnoj pećnici

10.1.2015. 14:09:05

Mikrovalna pećnica svakako predstavlja praktični kućanski uređaj, ali vjerojatno ne znaš da je možeš koristiti za nešto drugo osim za podgrijavanje hrane. U nastavku pogledaj neke inovativne ideje!

image

1. Dezinficiraj kuhinjske spužve. Mikrovalna pećnica uništava 99,9% bakterija koje se nalaze u uobičajenom kućanstvu, a oko 99,8% bakterija E. coli i salmonele. Ako želiš dezinficirati spužve, jednostavno je navlaži, a zatim stavi u mikrovalnu na 60 sekundi.

2. Poboljšaj zemlju za rast biljaka, tako da je steriliziraš u mikrovalnoj pećnici. Plastičnu posudu koja je ispunjena s tankim slojem zemlje za uzgoj sadnica, stavi u mikrovalnu na oko 90 sekundi po kilogramu zemlje.

3. Skupljaš markice, ali ti je problem razdvojiti ih od papira? Na markicu jednostavno kapni kap vode, a zatim stavi kuvertu u mikrovalnu na 10-15 sekundi.

4. Pripremi svoju domaću verziju prženih oraha. U prikladnu posudu razdvoji neke od svojih omiljenih orašastih plodova, dodaj kap ulja, a zatim ih zagrijavaj u mikrovalnoj u ciklusima od jedne minute,  tako da ih nakon svakog protreseš. Za najukusniji krajnji rezultat potrebno je oko 5 minuta, a isti trik možeš koristiti i za sjemenke bundeve i suncokreta.

5. Imaš u vrtu na raspolaganju svježe bilje, a za pripremu ručka ti trebaju suhi začini? Ništa jednostavnije - bilje stavi u mikrovalnu pećnicu na 2 minute kako bi brzo dobio suhu verziju.

6. Napravi grijači jastučić za upalu mišića. Odreži donji dio stare čarape, ispuni ga s rižom, a zatim zašij oba kraja zajedno. I imaš u rukama jastučić koji ugriješ u mikrovalnoj, a možeš ga koristiti puno puta! Za završni dodir, dodaj nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na rižu.

7. Čini ti se da je stari kruh za baciti u smeće? Apsolutno ne! Pecivo ili bilo koju drugu vrstu kruha, zamotaj u vlažni papirnati ručnik, a zatim stavi sve zajedno u mikrovalnu na 20 sekundi. Vlaga iz ručnika će prijeći u kruh i tako će postati opet svjež.

8. Trik s papirnatim ručnikom također možeš upotrijebiti i sa smeđim šećerom koji se u kuhinji pretvorio u grudice. Namočeni papirnati ručnik staviš u posudu sa šećerom, koju nakon toga zatvorenu staviš u mikrovalnu pećnicu na 25 sekundi.

9. Oguli češnjak bez problema! Guljenje češnjaka je kućanski zadatak koji zahtijeva malo više strpljenja, ali taj problem možeš elegantno riješiti tako da ga staviš u mikrovalnu na 15 sekundi; nakon toga ga je puno lakše oguliti.

10. Ocijedi naranče do zadnje kapi. Prije nego se uhvatiš cijeđenja soka od limuna ili naranče, voće stavu u mikrovalnu na 10-15 sekundi. Cijeđenje će biti jednostavnije i učinkovitije.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe