5 skijaških trikova za početnike, zbog kojih će ti svi zavidjeti

13.1.2015. 15:03:19

Zimi se često spuštaš po bijelim padinama, ali još uvijek se ne može reći da si profesionalni skijaš? Nema veze, skijanje bi trebalo biti zabavna sportska aktivnost, bilo da misliš cijeli dan skijati ili samo se povremeno spuštati s prijateljima i uživati u sunčevim zrakama. U oba slučaja, zasigurno možeš zaraditi divljenje drugih s nekim osnovnim trikovima koje može izvršiti bilo koji početnik i izgledaju fantastično!

image

1. Rašireni orao

Ovaj trik je stalno među skijaškim trikovima za početnike. Izaziva snažan vizualni efekt, a nije ga tako teško izvesti. Glavno je da je skijaš skoči u zrak, raširi ruke i noge, tako da tijelo stvori oblik X (na slici gore). Kada skijaš jednom savlada osnovni osjećaj za ravnotežu, to je trik s kojim se može vrlo lako eksperimentirati. Važan savjet: ruke i noge trebaju biti čvrsti što je više moguće, inače će izgledati kao da nemaš kontrolu nad pokretima.

KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SKIJAŠKU OPREMU, KOJA ĆE TI ZABAVNE TRIKOVA UČINITI JOŠ JEDNOSTAVNIJIMA!

2. Daffy

Trik koji nosi naziv "daffy" je vrlo sličan prethodnom, ali manevriranje je malo zahtjevnije i zbog toga predstavlja viši nivo. Uspješno proveden "daffy" trik podrazumijeva da skijaš za vrijeme skoka u potpunosti ispruži jednu nogu naprijed, a drugu unatrag, koji u slučaju teške skijaške opreme može biti fizički vrlo zahtjevan. Napomena: budi siguran da ti se tijelo prije provedbe ovog trika dobro ugrijalo, inače može doći do boli i možda čak i pada.

3. Željezni križ

Izvedba trik izgleda baš kao što zvuči njegovo ime; moraš u skoku skije prekrižiti u obliku slova X. To može zvučati vrlo jednostavno, ali svaki ljubitelj bijelih padina sigurno zna što će se dogoditi kada se skije neočekivano prekriže – dolazi do bolnog pada. Napomena: kod ovog trika puno pažnje treba posvetiti koordinaciji tijela i pravovremenim pokretima.

4. Uhvati se za "rep"

Trik znači prijelaz u viši nivo ski akrobacija. Kao i željezni križ, trik pod nazivom "Tail Grab" (zgrabi za "rep") jedan je od temeljnih elemenata u setu svakog dobrog skijaša, te se može proširiti i na mnoge druge pokrete. Napomena: budi siguran da su ti noge na vrijeme spuštene da bi prizemljio sigurno. Svakako izgleda savršeno držati skije prekrižene u zraku do posljednjeg trenutka, ali vrlo lako se može dogoditi da se nađeš s licem u snijegu.

5. Okret za 180 stupnjeva

Polovični okret predstavlja svojevrsnu diplomu na osnovnoj razini ski trikova. Iako možda nije pompozan kao okret od cijelih 360 stupnjeva ili neki drugi napredni trik, ali onog trenutka kad prvi put uspije ovaj trik, zasigurno će se svaki skijaš sjećati kao trenutak u kojem je ušao u svijet vještijih skijaša. Uspješno završen okret od 180 stupnjeva zapravo znači da si uspio postići pravu razinu ravnoteže, koordinacije i opće svijesti terena koji te okružuje. Odavde pa nadalje, eksperimentiranje sa skijanjem postaje više zabavno nego zastrašujuće.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe