5 praktičnih savjeta za prekrasne zimske fotografije

16.1.2015. 14:40:56

Snijeg je pravi raj za sve amaterske i profesionalne fotografe, ali lako se može dogoditi da konačni uradak nije tako dobar kao što smo željeli. Da li ti se ikada dogodilo da portret u snijegu uživo izgleda sasvim drugačije nego kasnije na fotografiji? Ne dozvoli da te to obeshrabri i i da odustaneš od svog hobija - pripremili smo za tebe 5 jednostavnih savjeta o tome kako stvoriti nezaboravne zimske fotografije!

image

1. Izađi van s fotoaparatom u ruci! Možda ti se u početku ideja o fotografiranju u snijegu i hladnoći ne čini previše dobra, ali vjeruj nam, vrijedno je truda. Bijeli snijeg je izvrstan prirodni reflektor, koji dodaje poseban sjaj, dok boravak na snijegu nudi brojne mogućnosti za zabavu. Sanjkanje, izrada snjegovića ili rat u snijegu s grudama, samo su neke od ideja!

KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ RAZNOVRSTAN IZBOR FOTO OPREME, S KOJOM MOŽEŠ LAKŠE NAPRAVITI PREKRASNE FOTOGRAFIJE ČAK I ZIMI!

2. Toplo se obuci i zaštititi svoju foto opremu. Naravno, trebat će ti topla odjeća u nekoliko slojeva, ali fotografi u zimskim uvjetima zahtijevaju i rukavice (postoje i posebne rukavice za fotografiranje), koje griju tvoje ruke, dok su ti prsti slobodni za upravljanje aparatom. U slučaju da snijeg pada vani, moraš biti siguran da imaš zaštitu za svoju fotografsku opremu, tako da je staviš u neko vodootporno kućište, a ako i samo tu i tamo koja pahulja padne, biti će sasvim dovoljna plastična vrećica na objektivu.

3. Kompenzaciju ekspozicije postavi ručno. Ako koristiš automatski način, fotoaparat će detektirati okolinu kao vrlo svijetlu te će se stoga pokušati prilagoditi. Rezultat će biti tamna slika, snijeg će izgledati zelen ili siv, pa zato podesi osvjetljenje na oko 0,7. Kad ručno podešavaš svjetlinu, sniježni krajolik će izgledati kao što bi trebao izgledati - svijetao i bijel. Ručno podesi balans bijele boje, jer u slučaju automatskih postavki, snijeg će biti plavo-sive ili žuto-narančaste boje.

4. Pazi na kromatsku aberaciju, optički defekt u fotografijama, koji se javlja kao posljedica različitog loma pojedinih valnih duljina. Potonja je osobito česta u snježnim fotografijama, na primjer, kada su tamne grane ispred svijetlo bijelog snijega. Kromatska aberacija se može popraviti u određenim programima, kao što je u Lightroom, tako da odabereš opciju Remove Chromatic Aberration u izborniku Lens Correction.

5. Izbjegavaj crvenilo kod snimanja portreta. U hladnim zimskim danima na licu našeg foto modela lako se pojavi crvenilo. Uživo to može izgledati slatko, ali  na fotografijama možda želiš to popraviti. Tu ti u pomoć opet priskače program Lightroom ili bilo koji drugi, u kojem prilagodiš zasićenost boje (saturation), tako da vrijednost crvene i narančaste boje staviš na otprilike -10.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe