Ne idi na vožnju zimi bez ovih stvari!

2.2.2015. 13:49:43

U snježnim uvjetima, kakvih smo svjedoci ovih dana, vožnja je daleko opasnija. Snijeg uzrokuje klizanje na cesti, zbog čega broj nesreća raste, putovanja duže traju pa se u ekstremnim slučajevima završavaju na način da su putnici zaglavljeni u automobilu na osami. Naravno, to ne znači da vožnja zimi ne može biti sigurna i ugodna zbog nepredvidljivog snježnog okruženja, samo je bitno da sa sobom imaš svu potrebnu opremu koja ti može čak i spasiti život. Što ti je potrebno? Provjeri u nastavku!

image

1. Prva pomoć

U zimskim mjesecima povećan je broj prometnih nesreća, pa se s time povećava i mogućnost različitih ozljeda tijekom vožnje. Zavoji, gaze, antibakterijska mast i sredstvo za olakšavanje boli, samo su neke od bitnih komponenti koje moraju biti uključene u prvu pomoć za vozače. Nemoj zaboraviti da je također bitno prethodno upoznati se s uporabom tih stvari da bi u slučaju nezgode bio smiren i što bolje primjenio prvu pomoć.

Vozi se u snježnim uvjetima sigurno i ugodno - KLIKNI OVDJE I IZABERI BOGATU PALETU AUTO PRIBORA ZA VEĆU SIGURNOST!

2. Alat

Uvijek je dobro imati u automobilu osnovni set alata, a potreba za istim se tijekom zimskih mjeseci samo povećava. Obavezno moraš imati alat koji je potreban za zamjenu gume, jer ti u slučaju nesreće u snijegu pomaže voziti barem do sigurnijeg utočišta. Među osnovnim pomagalima je i strugalo za led, koje u teškim zimskim uvjetima omogućuje bolju vidljivost.

3. Lopata i uže za vuču

U slučaju da je tvoje vozilo zapelo u snijegu, najviše će ti pomoći ove dvije stvari. S lopatom možeš brzo počistiti snijeg oko guma i tako svom automobilu napraviti siguran prolaz, a uz pomoč užeta, koji pričvrstiš na prednji dio svog auta i na stražnji dio auto onoga tko ti priskoči u pomoć, izvučeš auto na sigurno.

4. Svjetiljke

Dobra vidljivost u zimskim uvjetima je presudna. U slučaju kvara na automobilu moraš druga vozila u prometu obavijestiti svjetlosnim signalima. Svjetiljka dobro dođe ako trebaš brzo obaviti popravak automobila ili ako moraš provesti noć u autu. Pobrini se da u vozilu uvijek imaš zamjenske baterije, ako ih bude potrebno promijeniti.

5. Suha hrana i voda

U slučaju da zapneš na nekom izoliranom mjestu zbog kvara na autu u snijegu, hrana i voda su od velike važnosti. Zato u autu moraš uvijek držati neku suhu hranu, kao što su orašasti plodovi i konzervirana hrana koja se teško kvari. Vodu drži u spremnicima koji se ne zamrzavaju, jer obična plastična boca ne može izdržati ekstremno niske zimske temperature.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe