Kako pravilno skladištiti zimske gume?

9.3.2015. 16:03:35

Na dan 15. travnja, kada ćemo naše automobile preobuti u ljetne gume, potrebno je zimske gume negdje uskladištiti. U slučaju da nemaš dovoljno prostora, skladištenje guma ti omogućavaju neki vulkanizeri, no većina ljudi jednostavno gume drži kod kuće. Znaš li da s odgovarajućim skladištenjem produljuješ uporabu guma za jednu sezonu? U nastavku pogledaj nekoliko jednostavnih savjeta o tome kako i gdje smjestiti zimske gume!

15. OŽUJKA JE SKORO OVDJE - POGLEDAJ OVA 4 PROIZVODA ZA ZAŠTITU I SIGURNO SKLADIŠTENJE ZIMSKIH GUMA:

image

1. Prije nego što skineš zimske gume, moraš označiti njihov položaj na vozilu. To ti omogućuje da sljedeće zime na mjesto prednjih staviš stražnje gume i obratno, i tako se pobrineš da se ravnomjerno troše.

2. Zimske gume pažljivo očisti prije nego što ih pohraniš za sljedeću sezonu. Posebnu pažnju trebaš posvetiti prljavštini koja se nakupila između utora u profilu, kao što su razne kamenja. U slučaju da guma trebaš oprati, prije skladištenja ih dobro osuši.

3. Kod skladištenja guma, vrlo je važan položaj. Ne smiješ ih staviti u uspravnom položaju jer će se s vremenom, kada se ne koriste, deformirati pod vlastitom težinom. Stavi ih na bočnu stranu, jednu na drugu, a u slučaju da imaš dovoljno prostora, najidealnije bi bilo da ih staviš pod kutem od 75 stupnjeva.

4. Prostor sa puno svjetla nije prikladan za držanje automobilskih guma. UV zrake su štetne za strukturu gume, tako da ih moraš staviti na mjesto gdje ne padaju sunčeve zrake. Pogodni su naprimjer podrumi, koji su tamni i hladni, ali pazi da ima što manje vlage. Pobrini se i da nisu blizu izvora topline, mrlje od ulja i drugih čimbenika, koji mogu oštetiti smjesu.

5. Ako želiš gumama pružiti dodatnu zaštitu, spremi ih u torbu, koja sprječava pristup zraku. Na taj način gume se manje deformiraju.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe