Posluži vino kod kuće poput profesionalca!

1.7.2014. 16:33:22

Znaš li da je vino iznimno svestrano piće? Istina, crno vino se najbolje slaže sa crvenim mesom, ali na prikladnoj temperaturi i prikladno servirano vino pristaje svim vrstama hrane dok sorta i temperatura samog vina ovise o ukusu pojedinca. Ako se spremaš na posjet gostiju, razmisli i pokušaj izbjeći kupovinu jeftinog vina iz najbližeg supermarketa. Evo nekoliko praktičnih savjeta s kojima ćeš naučiti servirati vino poput profesionalca.

image

Ako kod kuće želiš imati uvijek optimalno ohlađeno vino, KLIKNI ovdje i provjeri ponudu hladnjaka za vino!

1. U strci si s vremenom?  Kod kuće još nemaš praktičan hladnjak za vino, koji boce održava na uvijek optimalnoj temperaturi, a na raspolaganju ti je samo 20ak minuta prije nego gosti dođu?  Ne brini, treba ti posuda sa ledom i sol. Bocu vina stavi na dno i prekrij slojem leda, a sloj leda pospi solju i tako red leda, red soli do vrha posude.  U napunjenu posudu ulij još i hladnu vodu. Sol će usporiti otapanje leda i pridonijeti dužem održavanju niske temperature.

2. Ne zaboravi da je sobna temperatura relativan podatak.  Crno vino je preporučljivo piti na sobnoj temperaturi, između 20 i 22 stupnja dok se bijelo vino poslužuje znatno hladnije.

3. Vrč za dekantiranje. Dekanteri su dobrodošli kod serviranja vina iz više razloga – ako planirate poslužiti zrelo vino, dekantiranje je gotovo obavezno. Prilikom točenja vina u čaše, pazi da je svaka čaša napunjena otprilike za trećinu jer to omogućava ugodno ispijanje vina  uživanje u svim mirisima i okusima koje ga odlikuju.

4. Zapamti osnovne brojke s obzirom na količinu vina. Općenito, jedna boca vina dovoljna je za 4-5 čaša. Ako pripremaš zabavu za 8 ljudi treba ti približno 6 butelja vina, ali uvijek je dobro imati nekoliko boca u rezervi koje se uvijek mogu iskoristiti nekom drugom prilikom.

5. Neka vino ostane u čaši. Prilikom posluživanja vina, ručnik ili dodatna salveta dobro će doći da pokupite kapljice koje se cijede sa boce. Kada točite vino pazite da  vrh boce ne dodiruje rub vinske čaše, pazite da točite u sredinu čaše i držite se pravila trećine. Zatim elegantnim pokretom zgloba bocu zavrtite u stranu kako bi i zadnja kapljica završila u čaši a ne na boci, po rukama ili na stolu.  

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe