Koje namirnice nije preporučljivo zamrzavati?

2.5.2014. 8:42:29

S obzirom da su se naše potrošačke navike promijenile i danas rjeđe kupujemo velike zalihe hrane nego što smo to radili ranije, zamrzivač je i dalje jedan od osnovnih kuhinjskih uređaja. Nepotrošena hrana pred istekom roka trajanja, ostaci od ručka ili večere i omiljena sezonska jela, sve to završi u zamrzivaču jedne prosječne obitelji. U nastavku te podsjećamo na namirnice kojima nije mjesto u zamrzivaču!

image

TREBAŠ NOVI ZAMRZIVAČ , ALI SE NE MOŽEŠ SNAĆI U OGROMNOJ PONUDI NA TRŽIŠTU? OVDJE možeš usporediti zamrzivače prema njihovim tehničkim karakteristikama! 

Nemoj ni pokušavati sa zamrzavanjem sirovih jaja u ljusci jer će prilikom zamrzavanja puknuti, a nikada nemoj zamrznuti ni kuhana ili pečena jaja jer tako postaju gumasta.  Isto tako, oprezno sa zamrzavanjem svježeg voća i povrća  sa velikim udjelom vode ( kukumari, rotkvice, zelena salata, rajčica, jabuka, grožđe, ...) jer pri zamrzavanju nastali led oštećuje tkivo namirnice. Zamrzavati nije preporučljivo ni u slučaju osjetljivog svježeg bilja (začinskog) poput peršina, bosiljka ili korijandara jer će prilikom zamrzavanja lišće promijeniti boju. Ni umaci na bazi jaja i mliječnih masti se ne bi smjeli naći u zamrzivaču – majoneza će se, na primjer, zamrzavanjem odvojiti na pojedinačne sastojke.

Ne bi trebali eksperimentirati ni sa običnim jogurtom, kiselim vrhnjem, svježim sirom sa velikim udjelom masnoća i obranim mlijekom jer će proces zamrzavanja negativno utjecati na okus i izgled tih namirnica. Polutvrdi sirevi mogu se zamrznuti ali komadi ne smiju biti veći od g ni deblji od 2,5cm. Sir se prilikom zamrzavanja može isušiti pa ga je potrebno umotati u aluminijsku  foliju i vrećicu za zamrzavanje. Meki, desertni sirevi lako se zamrzavaju, ali moraju biti zreli jer se inače proces zrenja zamrzavanjem usporava. Svježi kravlji sir može se zamrznuti ako ima nizak postotak masti. 

Prilikom pohranjivanja ostataka hrane u zamrzivač savjetujemo da napišeš datum zamrzavanja jer nakon određenog vremena u zamrzivaču namirnice gube na kvaliteti. Maslac, margarin i nariban sir u zamrzivaču mogu provesti do 4 mjeseca, kruh i gotova hrana mogu stajati oko 3 mjeseca, povrće od 8 do 12 mjeseci, meso između 1 mjeseca ( slanina) do 18 mjeseci (piletina) dok će masnija riba izdržati oko 3 mjeseca a ona posnija oko 6 mjeseci. 

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe