Raspored namirnica u hladnjaku

14.2.2014. 8:57:44

Nepravilan raspored namirnica na policama hladnjaka je uglavnom glavni razlog preuranjenog kvarenja hrane. Osim toga na policama hladnjaka obično vlada nered zbog kojega se dogodi da zaboravimo na namirnice kojima uskoro ističe rok trajanja. U nastavku ti donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji će ti pomoći uvesti reda u hladnjaku!

image

1. Jaja obožavaju kontinuiranu temperaturu i unatoč tome što se držač za jaja najčešće nalazi u vratima hladnjaka, jaje j bolje držati u njihovoj originalnoj ambalaži na nekoj od srednjih polica hladnjaka.

2. Pakirano sirovo meso i narezani suhomesnati proizvodi duže će ostati svježi u najhladnijem dijelu hladnjaka, odnosno na nekoj od donjih polica ili u za njih posebno namijenjenom pretincu s najnižom temperaturom

3. Mlijeko, jogurt, kiselo vrhnje i sir najbolje da držite na samom kraju police, iznad mesa i suhomesnatih proizvoda gdje je temperatura već dovoljno niska. S obzirom da se radi o manje preglednom dijelu hladnjaka, nemoj zaboraviti na namirnice koje ste tamo stavili.

Kako među svom ponudom na tržištu pronaći pravi model hladnjaka? OVDJE potraži pregledan popis uređaja koji će ti sigurno pojednostaviti odabir!

4. Voće i povrće trebaju dva odvojena pretinca jer povrće treba više, a voće manje vlage. Sve pospremi u originalnoj ambalaži ili plastičnoj vrećici. Još nešto, nema potrebe povrće ili voće pratiprije pospremanja u hladnjak – voda bi mogla potaknuti truljenje, plijesan i reprodukciju bakterija.

5. Maslac i mekani sirevi ne treba zapravo uopće držati u hladnjaka tako da ih možeš staviti u pretince na vratima hladnjaka. Kako bi izbjegli neugodne mirise, sireve većeg intenziteta stavite u zatvorene posude.

6. Salata, majoneza i kečap sadrže puno octa i soli koji su prirodni konzervansi pa ih bez brige možeš držati u vratima hladnjaka. U vratima hladnjaka možeš držati i ulje orašastih plodova ili sjemenki dok maslinovo i druga biljna ulja ne trebaš držati u hladnjaku.

7. Kupljeni sok od naranče je pasteriziran i možeš ga držati u vratima hladnjaka dok svježe iscijeđeni sok treba držati u hladnijem dijelu hladnjaka. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe