Kako se snaći bez struje?

3.2.2014. 9:07:24

Ledeni oklop koji nas je zarobio prouzročio je brojne probleme posebice na električnoj mreži u pojedinim područjima i mnogi od nas ovih su se dana prisjetili kako je to biti bez struje. Ako se nalaziš u skupini sretnika koji taj scenarij nisu doživjeli, nemoj likovati i radije pročitaj kako se možeš pobrinuti da zimski sati prođu brzo i bezbolno.

image

Odaberi prikladan tip zamrzivača! OVDJE pregledaj cijelu ponudu, usporedi modele i donesi informiranu odluku o kupovini!

Činjenica je da nam nestanak struje ovih dana najmanje glavobolje zadaje zbog svjetla i/ili internetskog priključka. Ostati bez grijanja na ovoj hladnoći i bez hrane u zamrzivaču i hladnjaku puno su ozbiljniji razlozi za brigu. Ako, prilikom nestanka struje ne otvarate uopće vrata hladnjaka (ili najkraće potrebno) znajte da će vjerojatno moći održavati zadanu temperaturu oko 4 sata. Preventivno ga možete obložiti pregradama stiropora ili u hladnjak staviti neke od rashladnih uložaka ako ih imate u zamrzivaču. Kada smo već spomenuli zamrzivač, moraš znati da će u punom zamrzivaču namirnice biti sigurne oko 24 sata dok će na pola napunjen zamrzivač moći održavati temperaturu duplo dulje, oko 48 sati. Naravno, osnovni preduvjet je da se vrata zamrzivača otvaraju jedino kada je to zaista potrebno.

Nakon povratka električne energije obavezno provjeri sve namirnice u hladnjaku i zamrzivaču. Pri tome bi bilo zgodno koristiti se termometrom za hranu, ali dovoljno će biti ako se osloniš na svoja osjetila – vid i njuh. Meso, jaja i gotova jela na temperaturi od 4,4 °C mogu izdržati do 2 sata, a hrana iz zamrzivača može se ponovno zamrznuti jedino ako temperatura nije prešla 4,4 °C.

U izvanrednim situacijama poput ove, najbolje je vrijeme provesti kod kuće. Probaj se opustiti i zabaviti sa drugim članovima obitelji uz društvene igre, pantomimu, čitanje priča ili slično. 

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe