Dezodoransi i antiperspiranti – znaš li razliku?

20.5.2014. 13:13:57

Naravno, ne želimo velike mokre mrlje na majicama ispod pazuha, a još manje neugodno mirisati. Ipak, znojenje je uobičajeno i neminovno bez obzira na sezonu. Na tržištu je mnoštvo proizvoda namijenjenih sprječavanju neugodnih mirisa, a općenito ih možemo podijeliti u dvije skupine: dezodoranse i antiperspirante. Znate li razliku među njima?

image

Boriš se s prekomjernim znojenjem? KLIKNI OVDJE i provjeri ponudu dezodoransa i antiperspiranta u spreju ili stiku!

Obje vrste proizvoda zbog svog kemijskog sastava na svoj način sprječava nastajanje neugodnog mirisa – antiperspiranti osim mirisa sadrže i kemijske tvari koje utječu na začepljivanje pora i time kontroliraju izlučivanje znoja. Dezodoransi s druge strane, ne utječu na pore i time ne suzbijaju samo znojenje, ali više ili manje učinkovito sprječavaju neugodan miris. Sadrže antiseptičke sastojke koji djeluju na bakterije i time zapravo anuliraju miris znoja. Obično se misli da dezodoransi svojim mirisom sprječavaju neugodan miris znoja pa zbog toga radije biraju antiperspirante.

Neka istraživanja na temu dugoročne upotrebe dezodoransa i antiperspiranata u svojim zaključcima upozoravaju na opasnosti pojedinih sastojaka i u oba proizvoda pri čemu se kao posebno problematičnim čine spojevi aluminija u antiperspirantima te parabeni u dezodoransima. Oba se sastojka povezuju sa ozbiljnim bolestima dok proizvođači o štetnosti sastojaka poslovično šute.

Znanstvenici smatraju  se da su dezodoransi, zbog svog načina djelovanja, manje opasni od antiperspiranata dok je konačna odluka prepuštena naravno, svakome pojedinačnom kupcu. Oni koji više vole prirodne proizvode mogu isprobati neki od organskih proizvoda ili se okušati u pripravi kućne mješavine. Recepata je mnogo, a često se ističe učinkovitost kombinacija kukuruznog škroba i sode bikarbone. Vrijedno je pokušaja, zar ne?

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe