5 savjeta za održavanje vrtnog alata za lijep i uredan vrt

20.3.2015. 13:25:37

Ako je tvoj vrt u susjedstvu poznat po svom prekrasnom zelenilu, vjerojatno znaš da se brzo približava vrijeme kada će biti potrebno ponovno uzeti vrtni alat u ruke i vrt probuditi iz zimskog sna. Naravno, puno ovisi o tvom angažmanu, ali bez funkcionalnog i dobro održavanog vrtnog alata, možeš zaboraviti na lijepo zelenilo i uredan vrt. U nastavku smo pripremili za tebe nekoliko jednostavnih koraka, kako učinkovito održavati vrtni alat, da postaneš pravi vrtni majstor ili majstorica!

image

KLIKNI OVDJE I PRIJE KUPOVINE PROVJERI OD KUĆE CJELOKUPNU PONUDU RUČNOG VRTNOG ALATA!

Opće upute za održavanje

Slijedeći ovih 5 koraka možeš učinkovito voditi brigu o svim vrstama vrtnog alata, od osnovnog ručnog alata do električne kosilice:

1. Sa alata ukloni prljavštinu, travu i ostatke zemlje.

2. Ručke, noževi i ostali dijelovi alata trebaju prije spremanja biti potpuno suhi.

3. Metalne dijelove alata nakon čišćenja namaži sa strojnim uljem kako bi spriječio koroziju. To ti je najlakše napraviti tako da krpu namočiš sa uljem i onda s njom prebrišeš alat. Nemoj zaboraviti nauljiti drvene dijelove.

4. Veće oštrice vrtnog alata potrebno je naoštriti s brusnim papirom ili uređajem za oštrenje.

5. Alat nakon upotrebe spremi na suho mjestu na kojem je sigurno i zaštičeno.

Posebno održavanje električnog alata

Posebnu pozornost treba posvetiti ručnom električnom alatu iz sigurnosnih razloga. Nakon svake uporabe moraš pregledati i potvrditi da su svi dijelovi u dobrom stanju i sigurni za daljnji rad. Ako primijetiš bilo kakvu štetu, potreban je stručni servis. Metalnu površinu namaži s tankim slojem strojnog ulja da se izbjegne hrđa, a zatim uključi alat da bi ulje dospjelo na teško dostupna mjesta.

Dobro održavana kosilica za travu kao iz filmova

U slučaju da travu kosiš s benzinskom kosilicom, nakon svake uporabe, pažljivo očisti dno uređaja pomoću prikladnog alata za uklanjanje nagomilanih slojeva trave. Nakon toga pregledaj oštrice noža, koje svakako ne smiju biti savijene ili puknute, te provjeri oštrinu samih oštrica i ako je potrebno, naoštri ih (obično je potrebno nakon približno 35 sati košenja), ali prije toga moraš oštrice obavezno ukloniti iz kosilice. Zatim podmaži donji dio kosilice i oštrice s odgovarajućom krpom, a kada kosilicu vratiš u uspravan položaj, podmaži ležajeve kotača i očisti gornji dio uređaja.

Ako imaš električnu kosilicu, prije čišćenja isključi je iz struje i izvadi nakupljenu zemlju i travu iz donjeg dijela uređaja s prikladnom četkom. Tvrdokornu prljavštinu namoči s malo vode i lagano sastruži. Tijekom čišćenja, provjeri plastične dijelove kućišta ako možda ima bilo kakve pukotine ili oštećenja te pregledaj oštrinu noževa i, ako je potrebno, naoštri ih ili zamijeni.

Ne zaboravi na drvo!

Mnogo ručnog vrtnog alata ima drvene ručke, kojima bi trebalo posvetiti posebnu pozornost. Za njihovo održavanje je najbolje laneno ulje, u koje namočiš krpu za čišćenje. Nakon nanošenja prvog sloja, pričekaj malo da se upije prije nego naneseš još ulja - na taj način se spriječava isušivanje i pucanje. Može se dogoditi da su drvene drške jako prljave, stoga ih prvo uz pomoć četke dobro očisti i ukloni što više zemlje. Ako je potrebno, upotrijebi vlažnu krpu, ali pazi da drvo ne upije previše vode, jer ono lako nabuja i proširi se.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe