Konopljino ulje za bolje zdravlje?

24.3.2014. 11:40:10

Briga za zdravlje je u današnjem stresnom ritmu življenja izuzetno važna i stoga mnogi od nas posežu za različitim dodacima prehrani kako bi osigurali dobrobit za svoje tijelo i organizam. Jedna od čudotvornih biljaka o kojima se danas mnogo razgovara je konoplja koja unatoč učestaloj zabludi, ne sadrži nikakve opojne tvari.

image

Osim prirodne kozmetike od konoplje i iznimno zdravih konopljinih sjemenki sve popularnije je i konopljino ulje koje dokazano pomaže pri sprječavanju brojnih bolesti. Ulje konoplje ima povoljan učinak na ograničavanje neugodnih učinaka predmenstrualnog sindroma, na sprječavanje bolesti srca i krvnih žila, a ima i dokazane blagotvorne učinke kod kroničnih oboljenja poput shizofrenije, multiple skleroze, dijabetesa i drugih bolesti.  Konopljino ulje smatra se vrlo hranjivim jer sadrži esencijalne masne kiseline (EFA) koje su prijeko potrebne svakom organizmu, a upotreba se preporučuje i kod problema sa suhom kožom, kožom sklonoj aknama ili alergijskim reakcijama. Istovremeno, ulje utječe na poboljšanje imuniteta organizma.

POBRINI SE ZA ZDRAV NAČIN ŽIVOTA! KLIKNI OVDJE i provjeri ponudu hrane od konoplje koja sadrži brojne hranjive tvari...

Zbog svojih karakteristika konopljino ulje jedinstveno je među jestivim uljima. Najčešće ga se koristi hladno, s njim se uglavnom ne preporučuje kuhati, a za ljekovite svrhe stručnjaci preporučuju jednu do dvije žlice dnevno – najbolje vrijeme za konzumaciju je jutro i prazan želudac. Konopljino ulje ima izrazito specifičnu aromu koja pomalo podsjeća na orašaste plodove i predstavlja ukusan dodatak raznim hladnim jelima – salatama, hladnim umacima, namazima te ponekim toplim jelima koja ne zahtijevaju termičku obradu na visokim temperaturama (ulje je dozvoljeno zagrijavati do maksimalnih 150 °C i nije pogodno za prženje). Konopljino ulje se uglavnom koristi kao zdrav i ukusan dodatak jelima.

Tražiš jednostavan recept sa konopljinim uljem? Za užinu ili večeru možeš pripremiti namaz od slanutka ili pesto na bazi konopljinog ulja te njima oplemeniti svoju omiljenu integralnu tjesteninu ili ih namazati na krišku najdražeg kruha.

Za namaz od slanutka treba ti: 2 šalice kuhanog slanutka, 3 žličice soka od limuna, 3 žličice konopljinog ulja, 3 žličice paste od sezama (ili sjemenki sezama) te začini sol, papar i drugi po želji. Od skuhanog slanutka napravite pire i dodajte mu limunov sok i konopljino ulje. Sve dobro izmiješajte i  na kraju dodajte sezam i začin. Ukusan namaz spreman je u nekoliko minuta!

Za pesto trebaju ti: 2 čaše listova bosiljka, 1 režanj češnjaka, polovica šalice nasjeckanih pinjola ili indijskih oraščića, polovica šalice naribanog parmezana, 5 žlica konopljinog ulja i začini prema okusu. Bosiljak nasjeckajte i dodajte mu sitno nasjeckani češnjak, orahe, ribani parmezan i konopljino ulje. Smjesu začinite po ukusu, prelijte po tjestenini i uživajte u zdravom obroku. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe