Kako odabrati sigurniju lozinku?

26.4.2014. 14:36:44

Kratka lozinka ili korištenje imena ili riječi iz rječnika su vrlo slaba zaštita od zlobnika koji krše zakon i provaljuju u računala. Također, jednostavna zamjena slova sa simbolima, kao što je @, računalnim hakerima ne predstavljaju veliki problem. Zato kriptograf i stručnjak za računalnu sigurnost Bruce Schneier donosi savjete kako stvoriti sigurniju lozinku za tvoje računalo i web stranice.

image

Scheiner svim korisnicima računala predlaže korištenje parafrazirajuće rečenice koju možeš lako zapamtiti. Iz svoje omiljene rečenice zatim izvlačiš prva slova riječi, kao simbol ili broj i stvoriš novu riječ. Kao naprimjer ova rečenica "MY DOG NATE WOOFS AND RUNS IN HIS SLEEP ", iz koje je zatim nastala odlična lozinka mdN8w@r!Hs. Mnogo je sigurnije nego koristiti ime i prezime i godinu rođenja, zar ne?

ŽELIŠ KUPITI NOVO PRIJENOSNO RAČUNALO? OVDJE možeš pronaći bogatu ponudu poznatih brandova različitih modela, veličine ekrana i tehničkih karakteristika!

Unatoč dobroj zaštiti, takve lozinke nije jednostavno zapamtiti, pa je poželjno lozinku napisati na komad papira i staviti negdje na sigurno. Zapisati, naravno, frazu ili podsjetnik, ali ne i cijelu lozinku. Ako svoje računalo i podatke zaštitiš sa jakom lozinkom, nećeš je morati mijenjati svako malo, osim, naravno, ako negativci pokušavaju provaliti u tvoj sustav, stoga imaj na umu činjenicu da je najsigurnije da odabereš različite jake lozinke za zaštitu različitih podataka. Imati istu lozinku za pristup e-pošti i elektronskom bankarstvu nije baš najpametnija odluka.

Ako smatraš da je tako mnogo različitih kombinacija prekomplicirano rješenje za tebe, možeš koristiti novu lozinku na više web stranica, ako joj dodaš različite sufikse. Također možeš promijeniti velika i mala slova, ali pripazi na broj znakova u lozinci, jer sigurna lozinka mora sadržavati najmanje osam znakova.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe