Kako se nositi s prehladom?

29.3.2015. 10:56:46

Grebanje i peckanje grla, kihanje, začepljen nos, kašalj pa možda i vrućica – tipični su znakovi jedne od najčešćih zdravstvenih problema koji nam se dogode s početkom proljeća – prehlade. U nastavku pročitaj kako izbjeći prehladu i na koji način tretirati pojedine simptome.

POBIJEDI PREHLADU I BEZBRIŽNO SE PREPUSTI PROLJEĆU:

image

Kako najbrže izliječiti prehladu?

Za vrijeme prehlade, najbolje što možete sebi napraviti je odmarati se i konzumirati jako puno tekućine koja će hidratizirati sluznicu i spriječiti razmnožavanje virusa. Zdravstveni stručnjaci preporučuju redovito ispiranje sluznice nosa fiziološkom otopinom, posebno kod manje djece jer se tako mogu suzbiti infekcije srednjeg uha, ali i druge komplikacije koje uobičajeno slijede prehladu.

Kod težeg oblika prehlade možeš pribjeći lijekovima koji se u ljekarnama izdaju bez recepta: upaljeno grlo smiri pastilama među kojima možeš odabrati one koje će spriječiti daljnje razmnožavanje bakterija, ako te muči začepljen nos pomoć će ti kapljice ili sprejevi za nos koji će smanjiti oteklinu sluznice i potaknuti lučenje sluzi.

Tu su i lijekovi koji sadrže kombinacije raznih tvari, npr. uz paracetamol ili acetilsalicilnu kiselinu koja smanjuje otjecanje sluznice, sadrži i vitamin C. Liječnici upozoravaju da iako se sa takvim lijekovima mogu ublažiti simptomi prehlade, istovremeno se mogu javiti i razne nuspojave pa se njihova upotreba preporučuje samo u slučajevima kada su prisutni svi simptomi na koje ti lijekovi djeluju.

Kako se najčešće zarazimo?

Obično prehladu „pokupimo“ dodirivanjem površina na kojima su virusi koje potom rukama prenosimo na očnu ili sluznicu nosa – inficiranje potaknuto kuhanjem i kašljanjem je tek na drugom mjestu – zato, koliko god izlizano zvučalo, treba temeljito i redovito prati ruke kako bi napravili više za svoje zdravlje. Imunitet se može podiči i redovitim aktivnostima na svježem zraku, raznovrsnom i kvalitetnom prehranom punom voća i povrća te urednim i redovitim snom. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe