Kako jamčiti sigurnost podataka na NAS serveru?

2.7.2014. 14:26:45

NAS poslužitelji, koji su u posljednjih nekoliko godina na području računalne opreme doživjeli pravi procvat, omogućuju pristup podacima velikom broju kako kućnih, tako i zahtjevnijim profesionalnih korisnicima. Unatoč činjenici da su to iznimno korisni uređaji, podaci na njima nisu sigurni, ako se za to ne pobrineš kako treba. U nastavku ti predstavljamo nekoliko koraka kako osigurati veću sigurnost.

KUPUJEŠ NAS POSLUŽITELJ ZA POSLOVNE POTREBE ILI ZA UPOTREBU KOD KUĆE? OVDJE provjeri široku ponudu uređaja!

image

Disk se može vrlo lako pokvariti, stoga je kod upotrebe NAS servera vrlo važno da odabereš uređaj s najmanje dva diska koji omogućuje stvaranje RAID1 polja. Ako se jedan disk pokvari, u tom slučaju zbog istodobnog zrcaljenje svi podaci pohranjeni su na drugom disku. Također možeš odabrati NAS uređaj s četiri diska, što omogućuje da se uspostavi RAID5 polje. U ovom sustavu, kod kvara jednog diska, podaci na njemu se obnovljaju preko podataka koji su zapisani na preostalim diskovima.

Posebnu pozornost posveti zaštiti od neželjenog pristupa. Potrebno je odrediti koji korisnik ima pristup kojim podacima i može li ih samo čitati ili i brisati, te je potrebno odabrati kvalitetna korisnička imena i lozinke. Provjeri da li tvoje router postavke omogućuju pristup NAS serveru negdje izvana. Vanjski korisnik s pravima za brisanje može pobrisati veliku količinu podataka, što za tvrtku predstavlja najveću prijetnju.

Unatoč tim sigurnosniim mjerama, određene situacije, kao što su požar, poplava, krađa, provala, itd, jednostavno ne možeš predvidjeti. Da bi izbjegao što više takvih problema, poželjno je postaviti dodatni samostalan poslužitelj ili bilo kakav drugi sigurnosni sustav, o kojem se lako informiraš kod prodavatelja računalne opreme.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe