Svjetski dan zdravlja u znaku je sigurne hrane

7.4.2015. 12:45:03

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a ove godine posvećen je provođenju globalne kampanje o sigurnoj hrani. Taj dan ujedno je prigoda za upozorenje vladama, civilnom društvu, proizvođačima, zdravstvenim radnicima, potrošačima i cjelokupnoj javnosti o važnosti sigurne hrane te ulozi koju svatko od nas može imati kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za jelo. Kako se pobrinuti da hrana na našim tanjurima bude sigurna i da ne ugrožava naše zdravlje?

KLIKNI OVDJE I PRIJE KUPOVINE PROVJERI PONUDU OSNOVNIH NAMIRNICA ZA PRIPREMU ZDRAVIJIH JELA!

image

Zdravstveno neispravna hrana podrazumijeva namirnice koje sadrže štetne kemikalije, parazite, viruse i bakterije, a bolesti uzrokovane zagađenom hranom imaju znatno veći utjecaj na osjetljivu populaciju - dojenčad, trudnice, bolesne i starije osobe osjetljivog zdravlja. Za tebe smo pripremili četiri prijedloga osnovnih namirnica i dodataka prehrani koji će ti svaki dan pomoći da na svom tanjuru imaš ukusna jela potpuno sigurna za konzumaciju. 

Koje namirnice obavezno moraš uvrstiti na svoj jelovnik? 

1. Bio maca u prahu 

Maca prah napravljen je od tvari koji ne sadrže sredstva za zaštitu biljaka, iz kontroliranog je uzgoja te osigurava bio kvalitetu. Ovaj dodatak prehrani pozitivno utječe na fizičku i psihičku učinkovitost tako da je savršen izbor onih koji imaju problema sa proljetnim umorom ili ih očekuju veći napori. Maca je legendaran gomolj koji se koristi još od doba Inka, njihovi vojnici su navodno konzumirali macu prije odlaska u bitku. Danas je maca, zbog svojih pozitivnih učinaka postala popularna i prihvaćena širom svijeta. 

2. Chia sjemenke

Chia sjemenke su prirodni i izuzetno bogat izvor omega-3 masnih kiselina, antioksidanta, minerala i vitamina. Biljka chia  seže daleko u prošlost, u vrijeme Azteka i Maja kojima je služila kao svojevrsno gorivo lovcima kojima je energija bila prijeko potrebna. Od svih poznatih biljaka, Chia sjemenke predstavljaju najbogatiji izvor biljnih omega-3 kiselina te donosi brojen pozitivne učinke na zdravlje: smanjuje visoki krvni tlak, regulira šećer u krvi, pomaže u prevenciji raka te još mnogo toga. Sjemenke Chia pomažu i kod mršavljenja jer daju osjećaj sitosti, a mogu se upotrebljavati kao dodatak mnogim jelima i obrocima: u voćnim sokovima, sa jogurtom, sirom, u juhama, a njima se mogu čak i zamijeniti jaja u nekim jelima i to omjerom 1 jaje = 1 žlica Chia sjemenki.

3. Bio kokosovo ulje

Bio kokosovo ulje idealno je svima onima koji žele početi sa zdravijom prehranom i zdravijim načinima kuhanja. Hladno prešano i potpuno prirodno ulje ručno ubranih kokosa nije rafinirano, ne sadrži dodatne mirise, konzervanse ni aditive. S obzirom na to da je otporno na visoke temperature, može se višestrano koristiti u kuhanju – s njime se može peći, kuhati, pržiti, a može ga se dodati i u hladna jela. Tijekom zagrijavanja ne gubi nimalo hranjivih svojstava pa ga se za prženje može koristiti i nekoliko puta. 

4. Tjestenina od pirovog brašna

Svi znamo da tjestenina od bijelog brašna nije najzdravija, a ako jednostavno obožavaš jela s tjesteninom, ne moraš ih se odreći, dovoljno će biti da na jelovnik uvrstiš tjesteninu od pirovog brašna i durum pšenice. Tjestenine nemaju dodatnih konzervansa, napravljene su od prirodnih sastojaka po tradicionalnom postupku naših predaka. Prednost u odnosu na uobičajenu tjesteninu od bijelog brašna je i u tome što durum pšenica sadrži znatno više proteina. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe