Ne dopustite da vam računi za struju rastu poput ljetnih temperatura

31.5.2014. 16:31:04

Prosječno kućanstvo troši na rad klima uređaja gotovo 20% posto ukupnog računa za struju. Naravno, uvijek postoje načini kojima se može uštedjeti čak i za najtoplijih ljetnih dana. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kojima možete i dalje imati ugodnu i rashlađenu temperaturu bez straha od idućeg obračuna potrošnje električne energije.

image

Dobra bi strategija uštede mogla biti istovremena upotreba klima uređaja i stropnog ventilatora jer umjesto da sam klima uređaj radi na održavanju temperature od oko 23-24 stupnja, klimu biste mogli postaviti na 26 -28 stupnjeva i pustiti ventilatoru da odradi ostalo.

U POTRAZI SI ZA KLIMA UREĐAJEM VISOKE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI? KLIKNI OVDJE i pogledaj modele klima uređaja energetske klase A+ i više... 

Načelno možete računati da svaki stupanj niže temperature donosi za oko 2% višu ratu električne energije stoga stručnjaci preporučuju upotrebu termostata ili tajmera uz pomoć kojih možete programirati rad vašeg klima uređaja i kontrolirati temperaturu.

Uostalom, vrijedi i preporuka da razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi ne bude prevelika, maksimalna preporučena razlika je 6 oC pa je važno da to i poštujete. Veće razlike u temperaturi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, a svakako će nepotrebno povećati potrošnju električne energije.  

Osim upotrebe klimatizacijskih uređaja i ventilatora, stropnih ili podnih, svakako ne biste trebali odustati od uobičajenih načina očuvanja temperature – zatvaranja prozora, spuštanja roleta i upotrebe zastora.  Svaka od tih sitnica pridonijet će kraćem radu klima uređaja i manjoj potrošnji električne energije, a svakako možete utjecati i racionalnijom upotrebom ostalih kućanskih aparata.

Upotrebljavajte, primjerice, mikrovalne pećnice umjesto konvencionalnih kojima treba duže vremena za rad, a pri tome i više zagrijavaju okolinu. Ne zaboravite i na redovito čišćenje klima uređaja jer prljavi filteri mogu znatno otežati rad klima uređaja, a samim time i veću potrošnju električne energije.  

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe