4 savjeta za kupovinu školske torbe

15.8.2014. 11:46:29

Teške školske torbe mogu ozbiljno narušiti pravilno držanje djece pa čak i izazvati neželjene probleme sa kralježnicom kod najmlađih. Studije su pokazale da preopterećene torbe izazivaju bolove u leđima, iskrivljuju držanje pa čak i deformacije mišića i ramena, posebno kada se nepravilno nose. Evo nekoliko korisnih savjeta koje biste trebali imati na umu prilikom kupovine nove školske torbe.

image

1. Kupite torbu pravilne veličine

Prilikom kupovine nove školske torbe nemojte uzimati u obzir prevelike torbe (u nadi da će trajati duže) već izaberite onu koja veličinom odgovara visini i dobi djeteta. Stručnjaci preporučuju da radije odaberete ruksak nego torbu koja se nosi u ruci ili preko jednog ramena jer posebno takve torbe mogu dovesti do iskrivljenja kralježnice i bolova u ramenima. Isto tako, imajte na umu da platneni ruksaci teže znatno manje od kožnih, a oni najbolji modeli trebali bi imati čvrsti okvir, podstavu na leđima, podesive naramenice te bi trebale biti vodonepropusne.

2. Pravilno spremite školsku torbu

Dok se pripremate za novo polugodište pokušajte pronaći torbu sa pretincima i pregradama kako bi sve knjige, udžbenici, bilježnice i ostali pribor uvijek mogao biti uredno i praktično posložen. Torba sa pregradama omogućit će vam da najteže knjige pospremite najbliže djetetovim leđima, a osim toga trebali biste pripaziti i na to da u torbi nema previše praznog prostora. Ako torba nije dobro spakirana i ako se knjige i bilježnice unutar nje pomiču, mogao bi se poremetit djetetov centar za ravnotežu te uzrokovati bolove u kralježnici. Isto tako, ako vaše dijete ima naviku nošenja bočice za vodu, birajte torbu koja ima vanjski pretinac za bocu kako biste izbjegli prolijevanje vode po školskim knjigama.

3. Nemojte preopteretiti školsku torbu

Školska torba ne bi smjela prelaziti desetinu djetetove težine, tako da ako dijete ima 40kg, torba ne bi smjela biti teža od 4kg. S obzirom da svega nekoliko knjiga i pernica imaju oko 4kg jasno je da mnoga djeca  na leđima nose težinu daleko veću od preporučene. Potaknite djecu da u školu nose samo neizostavnu opremu i pribor, ako su u mogućnosti, da pokušaju što više toga ostaviti u školskim ormarićima (ako ih imaju u svojoj školi) te da svaki dan nanovo pakiraju torbu za školu.

4. Torbu treba naučiti pravilno podizati i nositi

Kada vaše dijete podiže školsku torbu pobrinite se da to radi na ispravan način – ispruženih  leđa i nogu savijenih u koljenu, a prilikom nošenja školske torbe pobrinite se da torba „sjedi“ iznad djetetovog struka, radije nego da opušteno visi u razini djetetovih kukova. Ako primijetiti da se dijete naginje prema naprijed dok nosi torbu na leđima, velika je vjerojatnost da je ne nosi ispravno. Isto tako, pobrinite se da dijete zna kakve posljedice može ostaviti nošenje torbe na samo jednom ramenu.  

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe