Držite Roombu u najboljoj formi!

25.8.2014. 12:52:33

Dok pametni robotski usisavači ne postanu još pametniji da se mogu sami i čistiti, na nama je da se brinemo o njima i redovito ih održavamo. Čak i nakon nekoliko kratkih vožnji i ciklusa čišćenja, ostaci prljavštine, prašine i dlaka ostavit će traga na Roombi. Za početak, sama usisna moć bit će oslabljena, a nakupljena prljavština utjecat će negativno i na kapacitet baterije.

image

Osnovna razina održavanja odnosi se na pražnjenje spremnika nakon svakog čišćenja. Prije nego ga vratite, izvadite i dva filtera koja su smještena unutar spremnika. Oba filtera ključna su u prikupljanju prašine i trebalo bi ih mijenjati svakih nekoliko mjeseci, ovisno o tome koliko često koristite robotski usisavač.

Najlakši način čišćenja tih filtera je da ih otresete nad vrećicom za smeće, to bi trebalo biti dovoljno da sa filtera ispadnu veći komadi prašine i nakupljene prljavštine, a ako imate nekoliko minuta vremena možete ga ispuhati običnim usisavačem. Ako filtere želite temeljito očistiti, operite ih pod vodom. Budite jako oprezni i pripazite da filteri budu kompletno suhi prije nego ih vratite na mjesto. U slučaju da vratite filtere dok su vlažni riskirate da se Roomba trajno pokvari.

Detaljnije čišćenje od toga potrudite se napraviti jednom tjedno ili barem jednom u dva tjedna. Ono uključuje čišćenje dviju četkica kojima Roomba kupi prljavštinu sa poda. Kako biste ih očistili od prljavštine i, posebno, dlaka koji se oko njih zapetljaju koristite češalj ili neki od alata za čišćenje kojeg ste dobili sa Roombom.  Nemojte zapostaviti ni dva prednja kotača oko kojih se često skupe prašina i  dlake, za to možete koristiti pincetu ili neki sličan alat koji će vam olakšati posao.

I na kraju, jednom mjesečno možete priuštiti Roombi pravo detaljno čišćenje unutrašnjosti. Doduše, trebat će vam odvijač i malo više od par minuta slobodnog vremena. Odvijte dva vijka koji osiguravaju spiralnu četku i očistite unutrašnjost od prašine i ostale prljavštine. Nakon toga, uklonite četiri vijka koji drže okvir Roombe – dva su smještena pored baterije, a dva su pored prednjih kotača. U trenu kada skinete poklopac primijetit ćete količinu prašine koja se unutra nakupi. Taj dio očistite krpicom za prašinu ili ga ispušite drugim usisavačem. Kada završite, vratite na mjesto prvo poklopac pa spiralnu četku.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe