Kako odabrati LCD monitor?

27.8.2014. 12:56:23

Većina vas vjerojatno koristi ekran koji je došao u kompletu sa stolnim računalom ili zasebno kupljeni model koji datira u vrijeme kada se rezolucija 1280 x 1024 smatrala - visokom rezolucijom. Bez obzira na to tražite li samo cijenom prihvatljiv LCD monitor ili na umu imate konkretne specifikacije poput full HD rezolucije, dobro je pripremiti se i informirati prije kupovine. Evo nekoliko osnovnih stvari na koje biste trebali pripaziti, bez obzira koji tip monitora kupujete.

image

Početak gotovo svake kupovine je određivanje cjenovnog ranga i iznosa koji ste spremni potrošiti na nešto. Cijena monitora ovisi o njegovoj veličini, vrsti i karakteristikama zaslona. Jeftiniji monitori uglavnom nemaju isti broj konektora i utora kao oni skuplji modeli, zaslon im se ne može rotirati, ali ono što mogu imati jest LED pozadinsko osvijetljnje, malu potrošnju struje i dovoljnu svjetlinu zaslona. Oni najskuplji modeli, svojim karakteristikama vjerojatno su potrebni dizajnerima, fotografima i sličnim profesionalcima, ne i prosječno zahtjevnom korisniku. Zato budite spremni platiti više za više funkcija, ali nemojte plaćati nešto što nećete nikada koristiti.

LCD monitori dolaze u rasponu veličine dijagonale od 15 do 30 inča. Iako je zgodno imati veliki zaslon, ponekad nije i najpraktičnije s obzirom na veličinu radnog prostora. Osim toga, što veći ekran izaberete budite spremni i izdvojiti više novca za njega.

Rezolucija monitora je još jedan odlučujući faktor, pored veličine i cijene. Rezolucija je količina piksela koju monitor prikazuje - vodoravno i okomito. Primjerice, monitor rezolucije 1920 x 1080 ima 1920 piksela prikazanih vodoravno i 1080 piksela prikazanih okomito. Što je rezolucija veća, to je više "informacija" prikazanih na ekranu. Danas, većina monitora veličine 22 do 27 inča ima rezoluciju 1920 x 1080 i označeni su kao Full HD monitori.

Što se tiče nekih posebnih funkcija monitora, ako ga planirate dijeliti sa suradnikom ili članom obitelji možda bi vam bilo od koristi da monitor ima ergonomsko postolje koje će dozvoliti različite kuteve gledanja. Svakako uzmite u obzir i konektore na monitoru te pripazite da ima USB i/ili, još bolje, HDMI ulaz. Poneki modeli monitora imaju i ugrađene web kamere, zvučnike ili čitače memorijskih kartica što su sve redom praktične specifikacije, ali morate imati na umu da ćete ih vjerojatno i dodatno platiti.  

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe